lördag 23 april 2011

Imbecile et Fragile - Europa av idag

Unius linguae uniusque moris regnum imbecille et fragile est
Make strangers welcome in this land, let them keep their languages and customs, for weak and fragile is the realm which is based on a single language or on a single set of customs.

Kung Stefan (István) av Ungern i ett brev till sin son Emeric, 1036 e.Kr

Det är märkligt hur svårt det är att få folk att inse att idén om nationer som naturligt formgivna efter ett folk, en uppsättning seder och traditioner, ett språk och en religion inte har någon historisk grund eller relevans. Till och med om sagda nation är av Luxemburgs storlek är den bilden svår att försvara. Vår sentida besatthet av detta "ideal" har skapat enorma tragedier de senaste 200 åren, men det mest problematiska är nog hur självklar den synes som utgångspunkt för många människors diskussioner och forskning, vare sig det rör lösryckta påståenden om svenskhet eller DNA-studier som misslyckas totalt med att väga in historiska förlopp.

Med allt mer oroväckande politiska tendenser både i Norden och andra Europeiska länder är det 100 gånger viktigare att inte förtränga den egentliga verkligheten - årtusenden av ständigt föränderliga etniska grupper, samhällen, religioner, språk, traditioner, seder, kontaktnät, giftermålssystem, omflyttningar, samexistens. Det är dubbelt tragiskt/ironiskt att ett land så typiskt för historiens föränderlighet, vars helgonkung skrev ned dessa underbara visdomsord till sin son för närapå tusen år sedan, nu verkar hamna alltmer i händerna på riktiga mörkerelement. Som så ofta är det romerna som råkar mest illa ut, även om det naturligtvis är ett symptom på strömningar som drabbar de flesta minoritetsgrupper och i slutändan oss alla. Vad i helvete har vi EU för om vi inte kan hjälpa till att skydda de mest utsatta medborgarna i vår union?!

 
Husgrund utgrävd vid "Tattarstaden" Snarsmon, Tanum, Bohuslän. (Wikimedia Commons)

Jag vill delvis med anledning av detta passa på att tipsa om det nyligen startade projektet Den Skandinaviska Resandekartan som syftar till att synliggöra resandefolkens platser och kulturmiljöer. Ett mycket intressant projekt som drivs av personer anställda på Bohusläns museum/Västarvet i Sverige och Östfoldmuseene – Halden historiske Samlinger i Norge. De mottar gärna tips och det ska bli kul att följa bloggen.

Bra lästips till er som är nyfikna på hur sådana platser kan se ut arkeologiskt rekommenderar jag rapporten och artiklarna om lokalen Snarsmon, samt en alldeles nyutkommen bok av Anna Lihammar.


Andersson, Bodil (2008). Snarsmon: resandebyn där vägar möts. Uddevalla: Bohusläns museum

Lindholm, Kristina (2009). Resandebosättningen Snarsmon under utgrävning. Populär arkeologi. 2009(27):2, s. 28-29

Lihammer, Anna (2011) The forgotten ones. Small narratives and modern landscapes. Kulturmiljövård Mälardalens skrifter 3. Stockholm: Statens historiska museum

Och som alltid rekommenderas Maja Hagermans bok Det rena landet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

28 kommentarer:

Jessica Parland-von Essen sa...

Tack, Åsa. Ett bra och viktigt inlägg!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
tingotankar sa...

@Anonym - om du har något du vill bidra med får du skriva en riktig kommentar. En enkel länk till en annan sida kommer raderas.

@Jessica - tack själv!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
tingotankar sa...

Återigen - jag accepterar bara sansad debatt, inte påhopp och svordomar.
Två saker: 1. Jag har inget emot ökad invandring till Sverige, det är mottagandet och systemet som är ett problem, inte personerna. 2. Alla har rätt att bo och leva på sin hemort skyddad av lagen och fria från trakasserier.

Ulrika Hedman sa...

Tack, speciellt för det inledande citatet som kommer att läggas till min samling mer ovanliga argument (som de som borde lyssna på dem så klart avfärdar men som jag envisas med ändå). Snarsmon står för övrigt högt upp på sommarens utflyktslista, bohuslänning som jag är.

tingotankar sa...

@Ulrika - ja visst är det ett underbart citat. Hoppas du får en trevlig utflykt i sommar. Bohuslän är verkligen ett jättefint landskap. Det finns ju ett och annat arkeologiskt att se i Tanum också...

tingotankar sa...

Suck - det enda som gör mig mer förbannad än troll är firmor som skriver intetsägande kommentarer bara för att kunna länka till sina egna sidor.

Nolltolerans!

odd brown bird sa...

Hoppas du haft en underbaaar påsk!

Anonym sa...

Jude

tingotankar sa...

Inte vad jag vet. Tyvärr.
(däremot lite fransk och spansk på fädernet)

stilljustmyself sa...

Ungern försöker och för det mesta lever också upp till Kung Istváns lära. Ungrare är mycket toleranta och öppna. Vad som sker där, är bevisligen propaganda från förlorarna i valet MSZP och SZDSZ födda LMP samt deras omgivning.
Ungern kan inte förväntas att lösa hela Europas zigenarproblem och det hat, konflikter och motsättningar, som man främjar och skapar, genom lögner och manipulation, skadar inte bara Ungern, det skadar även arbetet med zigenarnas integration, samt zigenarna själva. De är för det mesta mycket lågutbildade, lever i fattigdom och misär, så det kostar inte många kronor att köpa deras aggressivitet och manipulera de för att skada landet och misskreditera dess regering och befolkning. Det finns kanske 15 miljoner zigenare i Europa, vara 5% bor i Ungern resten i de andra länderna runtomkring i samma misär, fattigdom och utstötta läge. ändå, är det ingen "människorättsaktivist", ingen "demokrat", "frihetskämpe", som kämpar för dessa 14,2 miljoner diskriminerade, utstötta europeiska medborgare. Nej, det viktiga är ju och har aldrig varit zigenarnas situation. Det viktiga är att SKAPA motsättningar, misskreditera, anklaga och beskylla.

Vad är det för regler MSZP skapade? Uprättade "överlevnadskriminalitet" vilket innebar att ens brott räknades endast som förseelse om det inte var till ett värde av minst ca 800 SEK (20 000 FT)?! Att man fick inte tala om, tillhörigheten av gärningsmannen i samband med brott?! (alltså i praktiken är rapporteringen följande: En man har blivit nedslagen och rånad av tre andra män och har avlidit av sina skador.
eller:
En man med romsk härkomst har blivit misshandlad av X gärningsmän. Orsaken tros vara rasism...

khm...alltså, om zigenare begår brott, skall de skyddas.
Om de är offer, skall de också skyddas men DÅ skall gärningsmannen utpekas.
Var finns rättvisan i detta? Det är lätt att sitta i Sverige och blogga/skriva om saker man egentligen inte vet ett dugg om.
Att Ungern är på tapeten mer än andra länder?! ja..de har störst antal "patrioter" vars motiv är okända, men målet är återigen, misskreditering, anklagelser, och sabotage av freden och integrationsarbetet.
Det är ok att tänka ur ett annat perspektiv och inte ha samma åsikt som de få, som kommer till tals i media och som baserar sina uttalanden på samma källors underlag gång på gång... Alla mynt har 2 sidor och dum är den som bara tittar på ena sidan.
En realist och tolerant Ungrare.

tingotankar sa...

Det är knappast sant att romernas utsatta situation i andra länder i Europa inte uppmärksammas - problem i Slovakien, Rumänien, forna Jugoslavien etc har ofta kommit i blickfånget. Den stora fattigdomen hos denna grupp är ett problem och det blir knappast bättre med rådande ordning. Men man ska inte försöka utmåla hela gruppen som utfattig och olärd - det är knappast ett problem i Skandinavien t ex, även om det fortfarande är svårt att skapa goda förutsättningar för en bra skolgång. Men nya generationer jobbar hårt och bra på det.

Ungern har stora problem politiskt just nu, inte minst i den minst sagt konstiga trycklagstiftning regeringen försökte driva igenom och med de mycket konservativa ändringar i grundlagen som kan göra abort helt förbjudet. Mitt grundintryck av Ungern är annars ett kulturellt rikt och fascinerande land, med en stark befolkning som gjort uppror mot både fascism och Sovjet och ska ha all heder för detta.

Behandlingen mot romer har historiskt sett varit mycket dålig i Europa, det är ett ok vi alla måste bära. Århundradens missförhållanden, övergrepp och misstro kan inte ändras på bara några decennier.

stilljustmyself sa...

Jo, det är ju detsamma jag menar, att Ungern kan inte belastas med att lösa hela Europas problem med zigenarna. Självklart är inte alla outbildade och fattiga, Ungern t.ex har (som enda land) EU parlamentariker också, som själv är zigenare.
Vad gäller grundlagen, tycker inte jag att utlandet har rätt eller för den delen anledning att blanda sig i internpolitiken. Det är just de förlorande liberalmakterna, som försöker få Europa att tro att Ungern förbjuder aborten. Jag vet inte om du själv har läst grundlagen (inte någon tolkad utkast utan det officiellt översatta resultatet), men jag har och där finns ingen antydan om förbud, abort nämns inte ens. Däremot skyddas liv redan efter befruktning. Jag tror, att det finns andra tankar bakom det än att förbjuda abort.
Det kom ju fram för några år sedan, att många bidragstagare medvetet skadade foster genom fysisk våld mot magen eller genom att ta tabletter, för att barnet skall födas skadat och föräldrarna berättigade till högre bidrag.
Jag vill inte spekulera i om detta är sant eller inte, bevis lades fram i samband med skandalen, men dåvarande regering la locket på snabbt och aggressivt. Svårt att tänka sig att det skulle vara sant? Ja, det håller jag med om, men tyvärr, är det mycket, alldeles för mycket, som är otänkbart för genomsnitt-svensken, som är vardag för andra. Man skall absolut inte döma en människa bara på grund av ursprunget, men det gäller åt båda håll. Det pågår en hetsjakt på Ungern och ungrare, vi stämplas för allt möjligt negativt av svensk media, som i sin tur inte alls lyssnar på båda sidor och använder alltid samma källor. Där blir vi, som t.ex jag också fullvärdig Svensk medborgare med ungerska rötter, fråntagen mina rättigheter att yttra mig, diskriminerad och behandlad med fördomar, samt dömd, utifrån enstaka människors handhavande i mitt ursprungsland.
Är det rätt?

stilljustmyself sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
stilljustmyself sa...

”Människans värdighet är oinskränklig. Alla människor har rätt till livet och mänsklig värdighet och fostrets liv har rätt till skydd från befruktningens ögonblick”

Här är paragrafen, som de berörda gör så stor cirkus av. Här finns inga förbud och kommer heller inte att finnas.

Lennart sa...

det intressanta med denna paragraf "Människans värdighet är oinskränklig. Alla människor har rätt till livet och mänsklig värdighet och fostrets liv har rätt till skydd från befruktningens ögonblick” är hur samhället och de styrande tolkar paragrafen det stämmer att det inte finns ett förbud mot aborter men det kan det bli indirekt förbud.

jag har följt medias intresse av Ungern den senaste tiden och som vanligt har alla rätt och fel. det stämmer att massmedia i väst kritiserar Fidesz av olika skäl både berättigad och ej berättigad.
Alla poliker gör bra eller mindre bra saker men det som skrämmer mig är att många i Ungern som påstår sig vara politiskt intresserade eller aktiva och står ett parti nära oavsett parti inte klarar av att läsa mellan raderna. Just detta att läsa mellan raderna var Ungrare och andra öststatsmedboprgare experter på före 1989. Men i och med att demokratin infördes så har man tappat förmågan av att tänka kritiskt och att läsa mellan raderna. Nu fäljer många slaviskt en ledare.

stilljustmyself sa...

Lennart,

Jag håller med delvis.
För min del, kan jag lugnt påstå att jag inte är FIDESZ anhängare på något sätt. Inte sympatisör av annat parti i Ungern heller. Vad det handlar om är helt enkelt den konkreta sanningen. Media och vissa (gröna och röda) politiker har attackerat nuvarande Ungerska parlamentet för medielagen, grundlagen mm. Detta lång innan det ens fanns färdiga lagar att presentera. Allt byggde på spekulationer och lögner. "vi vet hur det kommer att se ut" BS. Ola Larsmo sitter och påstår i DN (april), att de har förberett ett seminarium om den Ungerska medielagen i ett års tid. Det är ren lögn...då existerade inte lagen, Fidesz hade inte ens makten. Det som är fel, är också den ensidiga rapportering, som DN exempelvis tar sig friheten till, i ett land, där det skall vara demokrati och rättvisa. Jag har sökt fram alla artiklar, som inte handlar om sport eller annat irrelevant sedan 2006 januari. Gissa hur många det fanns med positiva tongångar? inte en enda av ett 50tal. Alla angrep Fidesz, till och med åren när de inte hade makten. Jag tycker helt enkelt, att dömer man någon eller någonting på förhand, så är det något, som är så fördömd av svenskarna själva, nämligen FÖRDOMAR. Finns det något tvivelaktigt, ja, nämn det..men måla inte fan på väggen, utan vänta in vad resultatet blir. Det finns inga fall, där antingen medielagen eller den nya grundlagen har slagit fel ut än. Det har inte ens funnits möjlighet. Båda tillkom under våren, så förra årets fall av exempel, som vissa försöker dra upp ibland, är inte resultatet av lagarna som inte ens har trätt i kraft.
Visar det sig sen, att ja, den nya lagen resulterar i förbud mot abort, ja kritisera då, det gör jag också utan tvivel. Visar det sig att medielagen resulterar i kränkning av yttrandefriheten? ja, kritisera, fördöm, inga problem.
Men att göra det ett halvår innan lagen för det första är klar, är inte ok.
Utöver detta, skall jag, eller de som tycker annorlunda också få komma till tals. Det gör man inte i Sverige. I denna Sverige, som predikar oavbrutet om yttrandefriheten. Det är heller inte ok.

tingotankar sa...

Jag har svårt att förstå de som säger att oliktänkande inte får komma till tals i Sverige - vi har mängder av forum, kan skriva kommentarer under de flesta tidningsartiklar på nätet och får blogga anonymt (en möjlighet som Ungern var på väg att ta bort innan internationella protester blev för mycket).

När det gäller meningen "...fostrets liv har rätt till skydd från befruktningens ögonblick” är det knappast orealistiskt att se detta som en lagtext som i realiteten kan göra abort olagligt. Lagens bokstav är extremt viktig och en sådan svepande formulering är förödande. Kristna Högern i USA driver precis denna tes när de vill ändra lagarna. Hur annars ska den förstås? Och hur är abort laglig om fostrets liv har rätt till skydd från befruktningen...?

stilljustmyself sa...

Åsa,

Som jag skrev, det är inte min uppgift att bedöma resultatet av formuleringen i förväg. De, som skapade lagen påstår att det är och kommer inte att leda till förbud på något sätt. Man får väl avvakta och se.
Vad yttrandefriheten gäller, ja, blogga kan man, kommentera kan man ibland (oftast inte när det skrivs artiklar, som behöver korrigering, alltså innehåller fel).
En blogg är en sak, yttrandefrihet en helt annan. Ola Larsmo skriver rena lögner i en artikel på DN i April, under rubriken debatt. Den artikeln kan inte kommenteras, kan inte rättas. Han återger sin synpunkt, som en nyhet, under en rubrik, som inte går att angripa juridiskt, just för att han själv vet om att han har skrivit lögner.
Hundratusentals läser hans artikel, grundar sina åsikter och uppfattning på osanningar. De, som vill påpeka felaktigheterna, kommer självklart inte till tals, då din eller någon annans blogg läses av enstaka. Skriver vi in till tidningar får vi alltid...jag menar alltid svaret, att det inte finns plats för våra åsikter...under rubriken debatt. Kallar du det yttrandefrihet? Det är det inte.

Jag tycker du borde läsa på lite, medielagen var inte på väg att ta förbjuda bloggning..vet inte riktigt vad som är grunden till dina åsikter, men nog behöver du skaffa lite olika källor. Just detta menade jag, att du har också suttit och läst svenska medias TOLKNING av något, som sedan var något helt annat....

tingotankar sa...

Jag påstod aldrig att bloggning var på väg att förbjudas - du borde läsa lite noggrannare. Jag talade om anonym bloggning. Lagen som var på förslag skulle ha krävt att all publicering med journalistiskt innehåll, även bloggar, skulle ha ansvarig utgivare. Vilket skulle göra det omöjligt att blogga anonymt.

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
tingotankar sa...

Suck, blir så trött när nån lämnar en trevlig kommentar och så visar det sig bara vara ett försök att locka trafik till reklamsajt.

Svensk Ungrare sa...

Hej Åsa och alla andra ! jag heter Tord är halvungrare och jag bor i Ungern sedan 5 år, jag kan inte säga att jag vet allt men jag tror mig veta mer om detta än dom flesta som sitter i Sverige i alla fall. Jag skulle först vilja berätta om när jag va ute och tog 1 öl då jag satt i 2-3 timma och diskuterade med 2 st Romer som jobbade som bilmekaniker dom berättade för mig att deras val och vilja att integreras i det Ungerska samhället har gjort att dom blivigt utfrysna av sin egen familj dom har till och med fått avstå sina Romska familjenamn och anta nya Ungerska namn, enligt deras berättelse till mig så håller Romer i Ungern i alla fall väldigt hårt på att inte integreras i samhället, man skickar inte sina barn till skolorna trots skolplikt då man anser att barnen lär sig om den Ungerska kulturen istället för sin egna och man anser att dom Romer som låter sina barn gå i skola sviker det Romska kulturarvet och dom blir då utfrysna av sin egen familj, att inte skicka sina barn till skolan leder ju per automatik till väldigt liten bildning inom denna gruppen, detta var bara 1 exempel som dom berättade för mig och OBS dessa 2 killar var själva Romer. För att förstå detta med Romer så måste man nog också se lite på vad och hur Romer ser på sin omvärld och då förstår man också snabbt att det oftast blir en jättekrock mellan 2 kulturer som i detta fallet mellan Romer och Ungrare, där Romer faktiskt sätter sig själva i en svår sitution då man inte släpper in sina barn ens i skolan och detta är ett jätteproblem i Ungern och den Ungerska regeringen i detta fallet Fidesz vet inte riktigt hur detta skall tacklas för det som händer är ju att outbildade människor hamnar också utanför (Ingen skola inget arbete) Detta gäller ju faktiskt i Sverige med, har du ingen utbildning får du heller inget jobb.

Vi skall heller inte glömma att Ungern är ett ganska fattigt land i Europa man har inte längre råd med sådana saker som barnbidrag, Socialhjälp till den allt mer ökande arbetslösheten i landet och mycket mer kommer att dras in, i dessa tider när allt dras in så tycker folk runt om mig att det är väldigt konstigt att Romer skall få sina bidrag vilket ligger dessutom på en Ungrares minimilön/person i familjen. Handen på hjärtat alla Svenskar vad Svenska folket säga om man drog in allt barnbidrag samt all Socialhjälp till alla arbetslösa i landet samtidigt som man ger en grupp människor runt 20.000,00/person varje månad pga dom har en annan kulturän resten av Sverige.???? ganska spännande fråga men min gissning är att SD hade gått väldigt mycket framåt nästa val.

Ungern är idag ett demokratiskt land där oavsett vilken färg på huden du har så är du lika skyddad av lagen, vill man söka rasister i Öst Europa så kan man istället gå till Slovakien för där har man raslagar instiftat i grundlagen och detta tycker jag inte alls är uppmärksammat i Sverige, man skulle i sommras bötfälla den ungerska befolkningen i landet med 5.000,00 EUR om dom pratade Ungerska offentligt I Slovakien, för 4-5 år sedan så våldtogs en flicka av Ungerskt ursprung av 4 st Slovakiska män dessa män friades pga tolkningsföreträde enligt dom Slovakiska raslagarna, då beslutade sig den Ungerska premiärministern och Socialdemokraten Ference Gyurcsany att kalla hem sin ambassadör från Bratislava.

Varför kollar man aldrig upp detta i Sverige, kolla upp dom länder som har raslagar och bilda oppinion mot dom, peka ut dessa länder kan jag tycka då.

I Ungern finns inga raslagar, den Slovakiska minioriteten i Békescsba har lika rätt i lagen som Ungrarna detta gäller också dom med Kroatiskt, Serbiskt, Tyskt ursprung som bor här alla får utöva sin relegion bevara sitt språk och ha egna skolor om dom vill ha det. Så därför följ inte bara media drevet som finns mot Ungern gör en liten egen undersökning också. Ett tips från mig är att kolla upp den Slovakiska grundlagen ett annat tips är att kolla upp vad som hänt i Transylvanien där Rumänerna har utrotat över 900 Ungerska och Tyska byar.

Svensk Ungrare sa...

Angående Romer så visste du Åsa att enligt Romer i Ungern i alla fall så anses det inte ok att blanda ut det Romska blodet med Ungerskt för man anser att man vill behålla det Romska blodet rent från andra folkslag. Är inte detta rasism? det va någon historisk person på 30-40 talet som också pratade om rent blod. Detta fick jag reda på av samma 2 utstötta Romer för dom gifte sig nämligen med Ungerska tjejer enligt Ungersk tradition.

tingotankar sa...

Tord - Det finns mycket som är sorgligt och komplicerat i frågan med romerna. Och det är sant att många av dom inte vill integreras då detta ofta har inneburit att de tvingats avstå från egna språket, sederna, gemenskapen. Många utsatta minoriteter reagerar med att skydda sig och sin särart ännu intensivare. Det är i längden skadligt, men det är också ett resultat av århundraden av förföljelser. Man kan inte komma till rätta med det på ett par årtionden.

Att försvara sig med att det finns ännu sämre lagar i ett annat land är inte mycket till försvar. Slovakien är också ett sorgligt kapitel. Likaså kan inte Sverige komma undan med att det är sämre ställt i andra länder - romer behandlas fortfarande rejält illa på många ställen. Att tro att någon som bespottats, hotats, förolämpats och förnedrats under sin uppväxt ska kunna vända på en femöring är naivt. Oviljan att skicka sina barn i skolan bottnar inte sällan i att många har egna personliga erfarenheter från hur de behandlades av lärare och myndigheter.

Jag är inte kulturromantiker, men jag vet att vi är torftiga och tragiska som människor om vi kräver att alla ska anpassa sig 100% efter våra egna seder och bruk. Det visste Kung István också.

Svensk Ungrare sa...

Hej igen Åsa! tack för att jag få vara med. Man kan absolut inte skylla på andra länder det håller jag med dig om och så menar jag inte heller. Men jag tycker man skall lägga mer uppmärksamhet på ett land som Slovakien i och med deras raslagar, just dom raslagarna gör ju faktiskt att staten lagligt kan utöva rasism mot andra folkgrupper pluss att dom individer som utövar rasbrott inte kan dömas då dom har tolkningsföreträde i domstol, det tycker jag är konstigt att man i Sverige inte reagerar emot alls.

Ungern har inte raslagar och som ett ex så dömdes förra veckan 3 st individer till livstid här nere för att dom mördat 2 Romer.

Men åter till Romerna igen vad skall man göra ex för att få Romer att gå i skola? Har du någon idé? Det handlar ju om i förlängningen om att dom skall kunna få ett jobb och försörja sig, eller anser du att dom inte skall behöva arbeta och få 1 minimilön /familjemedlem hemskickad varje månad? Jag bor här nere och jag vet vad en Ungrare tjänar, och det är inte mycket och i dagens Ungern blir folk hemlösa utan hjälp varje dag. Ingen i Ungern har krävt att Romerna inte skall få ha sitt kulturarv eller att dom inte skall få prata sitt språk det handlar inte om det men Ungern är ett land likt Sverige som är uppbygt på att människor i möjligaste mån skall arbeta och betala skatt då kan inte en stor grupp ställa sig utanför detta för det blir väldigt dyrt.

Jag är inte orolig nu men om situationen fortsätter här nere med att folk hamnar på gatan varje dag så kan nästa val sluta ganska olyckligt och då kanske det sitter folk i regeringen som man inte vill ha där.
Tyvärr så tjänar en del partier på oroligheterna här nere precis som dom gjorde i Tyskland på 20 & 30-talet. Jag vet inte om du vet det att det är väldigt oroligt här nere just nu? Och att väldigt många Ungrare inte har mat för dagen. Till skillnad från Romerna så är socialbidragen och barnbidragen indragna för Ungrarna som inte har arbete. En Ungrare som inte har arbete får endast mostsvarande 800 sek i månaden och detta är ett jätteproblem då endast en matkasse för mig kostar 1000 sek/ 2 veckor här nere så kan du räkna ut vilken situation som Ungern befinner sig i så det är alltså inte bara Romer som har det svårt här nere.

Jag vet inte huruvida du är insatt allstå i Ungern eller Ungersk politik, Ungersk kultur Ungersk historia osv.

Såg du på TV för typ 2 månader sedan, jag kan se Svensk TV här nere via slinbox, då på aktuellt i alla fall så va det om vilka länder som är bäst på ställa krigsförbrytare till svars i domstol och då hamnade Ungern tillsammans med USA & frakrike högst upp medan Sverige hamnade längst ner på skalan i Sverige gjorde inte ens Säpo utredningar om från FN pådtådda krigs förbrytare från ex forna Jugoslavien. Så jag tycker inte man är så jäkla duktig i Sverige heller men man snackar gärna i sverige om mänskliga rättigheter och om hur duktiga man är. Varför ställer man inte krigsförbrytare inför rätta då?? I Sverige så är det mer rasbrott och brott mot homosexuella än vad det är i Ungern alltså så jäkla duktiga är man inte i Sverige. Jag vet inte men varför är det svårare för utlänningar att få jobb i Sverige trots hög utbildning?? Jag själv har blivigt dissad då dom sökte en med mer Blont utseende för att representera detta företaget utåt mot sina kunder det skulle framstå mer att företaget va Svenskt. Är inte detta rasism?? Det finns överallt i Sverige så någonstans är det lite tragiskt att Svenskar tror att det är så väldigt fördomsfritt och öppet i Sverige så att man kan sitta och kritisera andra länder för samma sak som händer i Sverige fast det händer mer i det tysta. Det är ingen hemlighet att om du har utlänskt påbrå med namn och utseende så har man mer problem att få arbete i Sverige.

Svensk Ungrare sa...

Vad det gäller lagar i Ungern så har man exakt samma lagar som i Sverige vad som gäller bl:a lagar om hets mot folkgrupper samt att vissa ord som Cigenare & Neger är förbjudet att bruka. Sedan tycker inte jag att Ungrarna är mer rasistiska än Svenskar. Det är ju också svart på vitt att det är vanligare med hatbrott i Sverige än vad det är i Ungern. Titta bara i Malmö där muslimer och vänster folk jagar och brukar våld mot Judar, det har gått så långt att Judar har blivigt varnade att resa till Malmö, Och en Judisk delegation har lagt fram för Svenska regeringen att man gått ut offentligt om att Judar förföljs i Malmö. Sossen Repalo sa vid ett tillfälle att Judarna får skylla sig själva detta fick han ta tillbaka men det tycker inte jag spelar någon roll, sagt är sagt. Hmmm ja du Åsa trots allt gott Palme tyckt så agerar inte Svenskar så som han en gång sa.