tisdag 7 juni 2011

Fornt är fint...?

Jag vill inte vara den som är den, men... hur kan man vilja så väl och göra så fel?! Efter årtionden av bostadsbyggande där fornlämningar mest setts som ett kostsamt otyg så har allt fler byggare och stadsplanerare börjat inse att kulturmiljöer säljer. Det är en trevlig utveckling i sån mån att det kan bidra till att utvecklare ser ett egenvärde i att bidra till undersökningarna av de fornlämningar som kommer i vägen för planerna. Och det är trevligt för arkeologer att uppleva att fler får glädje av de fascinerande tidsdjup vi kan nysta fram ur jord och sten.

Ibland går det lite fort tyvärr. Råkade snubbla in på Riksbyggens informationssida om projektet Fornby i Uppsala. Bara namnet indikerar en viss förtjusning i det minst sagt fornminnestäta område som finns närheten - Gamla Uppsala.

Det är bara god affärsmässighet att lyfta fram dessa vackra och spännande omgivningar. Många lokaler kan lida av att de fina lämningarna under jord inte riktigt återspeglas estetiskt ovan jord. Gamla Uppsala med omnejd är definitivt inte ett sådant område. Vilket gjorde det extremt märkligt att komma in på sidan och se tre fina foton - varav ett på Rökstenen! Denna omisskänligt unika runsten står i Östergötland - till skillnad från de nästan 50% av alla i hela Sverige som finns i Uppland.


Det finns två landskapsbilder till och jag kan ha fel, men den med ljunghedar liknar inte alls Uppland. Lars Lundqvist gissar på Li-gravfältet i Halland. Andra gissningar? Hur är det med den nedersta - är den åtminstone från Uppland? Det kan vara så. Är det nån som känner igen sig?

Det kan gå lite för fort med bild-insamling ibland gissar jag... Fornminne som fornminne.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Lite för fort minst sagt. Bilden till höger om rökstenen ser ju dessutom ut att vara Li gravfält i Halland (?)

/iohannes

Anonym sa...

Wups! Läste inte texten under bilden och att Li föreslagits redan. Nå jag instämmer i varje fall till fullo :)

tingotankar sa...

Nu har vi en självständig konfirmation! Suveränt. :D

Henrik Brändén sa...

Men jag undrar om den nedersta bilden ändå inte kan vara några av de sydligare, lägre av Gamla Uppsala högar, tagna från nordnordväst. Fast du känner väl de kullarna mycket bättre än jag ...

Eva Ahl-Waris sa...

Urk, rent och skärt arkeologibruk! Läste nyss Maja Hagermans blogg om hur regeringen beslutat att privata byggherrar nu kan köpa den arkeologitjänst de önskar i Sverige... Önskar få veta mer om detta, för troligen kommer det snart också till Finland - vi kopierar ofta allt ni gör, nämligen...

Anonym sa...

Håller också med om Li i Fjärås i Halland. Långt därborta skymtar Kungsbackafjorden.

L