söndag 12 juni 2011

Birger Jarl och kulturarvs-hackare

I dagens UNT finns en utförlig och riktigt bra artikel om resultaten av Helena Malmströms dna-analys av de tre gravlagda i Varnhems klosterkyrka. Jag kan tyvärr inte länka till den då UNT sin vana trogen tar evinnerlig tid på sig att lägga ut dylika texter på nätet - om nånsin. Så allt som ligger ute just nu är den knapphändiga, torra TT-texten. Det har funnits skäl att tro att dessa tre gravlagda är Birger Jarl, hans son Erik, samt hans andra hustru Metchild. Men det har också funnits skäl att tvivla på detta eftersom texten som gör detta gällande skrevs runt 200 år efter jarlens död. Som vanligt när det gäller tidningsartiklar måste man göra skillnad på det som anges i rubriker och ingresser å ena sidan och det som står i löptexten å den andra. I detta fall är löptexten, skriven av Åke Spross, ovanligt sansad och problematiserande för att gälla kombinationen historia och genetik.

En snabb sammanfattning. Dna-studien kan inte i nuläget visa att de döda är Birger, Metchild och Erik. För att göra det krävs allra minst positiva resultat från dna-analysen av sonen/brodern Magnus Ladulås vilka just nu håller på att genomföras. Vad denna inledande studie visar är att inget i nuläget talar emot att det rör sig om dessa tre. De två männen är troligen far och son, men det är utifrån det ganska svaga beviset av mutationer på genen för laktos-tolerans (dvs troligt, men skulle aldrig hålla i domstol). Vi kan också se att kvinnan inte är släkt med vare sig den äldre eller den yngre mannen (hon var Eriks styvmor). Den osteologiska analysen visar att åldern stämmer på ett ungefär dessutom. Så definitivt lovande, men knappast avgjort tills vi får resultaten från Magnus kvarlevor. Guldstjärna till Stross som redogör ordentligt för detta och inte drar till med floskler eller brösttoner.

Tips: Hack4 Europe är en tävling som går av stapeln i olika europeiska städer med utmaningen att skapa nya program för användning av digitala kulturarvsdatabaser som Europeana. Stockholms-heatet gick av stapeln igår och vinnarna har utsetts. Mia Ridge som har bloggen Open Objects deltog i London-versionen och presenterar sitt och kamraten Owens Wordpress-plugin "Share What You See". Det som är extra kul är hur hon berättar om hur det kom sig att de genomförde skapandet ganska oförhappandes och oplanerat. Sätt kreativa människor i ett rum tillsammans med ett brett ramverk och underbara saker händer...

Slutligen - titta in på bloggen om forskningsgrävningarna i Gamla Uppsala och kolla in de senaste roliga resultaten!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Erika sa...

Har inte läst själva artikeln du refererar till, men jag såg för ett tag sen ett kort TV-inslag om just denna studie, som i sig är både intressant och spännande. Där gav de bestämt intrycket att DNA-studien (helt på egen hand) skulle "bevisa" eller möjligen "motbevisa" att en av personerna i graven verkligen var Birger Jarl.

Blev väldigt irriterad, men undrade också hur fasen de egentligen tänkt sig att detta mirakel skulle gå till? Finns det möjligen folk som tror att ens namn finns bokstavligen inskrivet i arvsmassan? Stavat i någon sorts ATGC-kod? (ironiskt, men bara lite)

tingotankar sa...

Erika - precis som du säger, det går inte att "läsa" vem en person är i generna. Det bara att avgöra släkskapsförhållande mellan utvalda analyserade personer. Den dåliga kunskapen om vad generna (inte minst olika typer av DNA som mitokondrie- resp kärnDNA) kan och inte kan säga skapar mycket konstiga diskussioner.