fredag 29 juli 2011

Vad gör arkeologer på en vanlig vardag?

Vad gör arkeologer egentligen en vanlig arbetsdag? Det är kanske inte en fråga de flesta ställer sig, men då och då dyker den säkert upp i någons bakhuvud. Idag fylls websidan Day of Archaeology med hundratals blogginlägg där arkeologer från många delar av världen delar med sig av sina förehavanden (även om britterna säkert dominerar). Detta är inget officiellt jippo i vanlig bemärkelse, utan sattes igång efter en Twitterdiskussion mellan Lorna Richardson och Matt Law, inspirerat av Day of Digital Humanities. Med hjälp av flera andra eldsjälar och serverutrymme tillhandahållet av British Museum sattes en sida upp där enskilda och grupper kunde anmäla sig.

Idag publiceras inläggen i rasande takt, under ett 20-tal kategorier som spänner från uppdragsarkeologi, till publik arkeolog, till geofysik, till filminspelningar. Jag skrev ihop ett litet bidrag för SAU också.
De som inte bara vill läsa om vad arkeologer gör utan se det med egna ögon också,får tåla sig till söndagen den 28:e augusti. Då är det Sveriges officiella Arkeologidag där åtskilliga arkeologer visar upp sina utgrävningar och berättar om fynden. En hel del andra fina visningar och guidade turer organiseras också.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: