torsdag 31 maj 2007

Dumskallarnas sammansvärjning

Trodde Tinky Winky-paniken var över, men man ska aldrig räkna bort människans potential att göra sig dummare än hon verkligen har rätt att vara. Än en gång höjer inskränktheten och idiotin sitt fula huvud i form av en politiker. De finns de som ondgör sig över att det ska finnas nån sorts kristendoms-diskriminering i dagens Europa - vilka jag bara vill svara: INTE TILLRÄCKLIGT! Så fort inskränkta, rädda, ignoranta och självgoda människor vill utöva kontroll över sina medmänniskor och påtvinga dem sina värderingar kommer religions-skruden fram ur garderoben, oberoende av trosinriktning.
Senast i raden av idioter som av någon ofattbar anledning har nåt att säga till om i styrandet av ett land och ett folk är Ewa Sowinska, Barnombud(!) i Polen. Än en gång är det stackars Tinky Winky från Teletubbies som får klä skott för den mest absurda formen av bög-skräck. Enligt DN har hon nu visserligen backat från sina uttalanden om att den blåklädda barnprogramsfiguren (riktad till 1-3-åringar) ska kunna förleda de stackars barnen in i homosexualitet eftersom han har...en handväska! Denna makalöst dumma tanke framställdes första av dubbelmoralens främsta väktare Jerry Falwell. Jag vet inte vad som är mest sinnessjukt dumt: Att tro att en tre-åring blir homosexuell av att se en lallande utomjording med en röd väska, eller den snart helt förhärskande mediebilden av att homosexuella män är nån sorts kvinnomän som är av naturen förutbestämda att ha designerkläder, veka vrister och älska musikaler (jag menar, är det nåt som är biologiskt givet att utmärka kvinnor!!?)?

Tydligen ska hon efter djupa samtal med en "ledande sexolog" ha kommit fram till att han inte kan ha den förödande effekten att göra pojkar till fjollor. Om man bortser från att en person i hennes beslutsposition borde kolla upp saker med experter innan hon spyr ur sig idiotier, så kan detta ändå inte på nåt sätt ursäkta den homo-skräck som allt fler regeringar i Europa får ge uttryck för utan större motstånd från EU och motsvarande. Tydligen filar utbildningsdepartementet i Polen på en lag som ska göra det möjligt att sparka de lärare som uttrycker sig positivt om homosexuella (dvs som inte påstår att de är fördärvade pervon).

Ju längre jag lever, desto mer övertygad blir jag om att mänsklig intelligens existerar på en skala från blötdjur till acceptabelt.
Länge leve Tinky-Winky och hans undebara rosa balletkjol! Han har varit en underbar källa till glädje för min son och dotter iallafall.

Postscript: Av någon anledning (AFP?) beskriver både DN och SvD T-W som gredelin - han är på sin höjd blå med svag indigo-nyans...

12 kommentarer:

Barbaselo sa...

Nu är väl det ändå så, att vem som helst i en demokrati har rätt att vara homofob, utan att för den skull kallas för dum.

Det finns olika anledningar till homofobi, som t.ex. grupptryck eller övergrepp i tidiga år. Även andra obehagliga upplevelser kan bidra till homofobi.

Precis som med alla andra fobier.

Människor som lider av homofobi skall inte tryckas ner, och klassas som obildade och ignoranta.

Precis som med andra fobier, är det upplysning som gäller.

Svårare än så är det inte.

Jag är själv homofob. Men det kan bero på att jag som 14-åring lurades att följa med en äldre man hem till honom. Tack och lov insåg jag hans planer i tid, och jag lyckades fly. Men detta sitter djupt i min själ.

Det finns människor som har fobier att vistas i stora folkmassor.

Är dessa människor korkade?

Och de som är rädda för reptiler (ormar, spindlar)... Är dom korkade?


Människan är av naturen rädd för de saker som "man" inte förstår sig på.

tingotankar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
tingotankar sa...

Har vem som helst i en demokrati rätt att vara rasist, nazist och fascist utan att kallas för dum? Det tycker inte jag. Ett mångkulturellt samhälle betyder inte att man har rätt att göra avkall på moral och etik och att hata och förnedra människor för att de avviker från en norm, men som inte egentligen skadar eller förstör för andra (såsom en skinnskalle kan skada och förstöra), det är DUMTDUMTDUMT och det står jag för.

En mycket liten andel homofober kanske lider av "äkta" fobi, en psykologisk störning som gör dem irrationellt rädda för nåt de inte är rädda för - de bör då söka professionell hjälp likt flygrädda gör.

Vi har alla fördomar - jag med - men det åligger oss att erkänna att de är fördomar och jobba på att komma över dom, inte omfamna dom som nån sorts absurd snuttefilt. Det du var med om låter hemskt, men bör inte lastas homosexuella utan snarare pedofiler. Om en vuxen man lurar med sig en 14-årig flicka med baktanke om sex så ska ju inte det ses som en anledning att kalla ALLA män pervon och svin - det handlar om en störning att ge sig på underåriga, kopplat till maktmissbruk och kontrollbehov. Du faller också i fällan att bunta ihop människor till en opersonlig massa, om en man våldtar gör inte det alla män till våldtäktsmän, om en kvinna slår sitt barn gör inte det alla kvinnor till barnplågare. Fördom är att förneka individualitet och personlighet. Det må vara lätt hänt och vi är alla skyldiga till det dagligen, men det är ingen ursäkt!

För homofober i polen, Ryssland, Sverige och alla andra ställen handlar det om människor som missbrukar makt och ställning för att trycka ned och skada andra människor som inte passar in i deras normer. Nazisterna stoppade homosexuella i koncentrationsläger - var de berättigade till det bara för att de själva levde under en svår tid med arbetslöshet och osäkerhet? Det finns förklaringar, och det finns ursäkter, men de är inte alltid samma sak.

Barbaselo sa...

Ja vi tycker såklart inte likadant. Och det behöver vi inte göra i en demokrati.

Jag anser att vem som helst får vara rasist, utan att anses dum.

Huvudsaken är inte vad man tycker. Det viktiga, enligt mig, är att ens egna åsikter inte påverkar andra människor.

Om jag t.ex. vill se någon känd politiker död, så har jag all rätt att önska det. Att däremot förverkliga drömmen - det är det som är fel. Eftersom det tänkta offret också har rätt till sina åsikter.

Du skriver att alla har vi fördomar. Det håller jag med om, men hur kan det åligga oss att erkänna dessa som fördomar om man inte vet vad som är fördom och vad som är sanning?

Jag är t.ex. inte rädd för hundar, med ett undantag. Pitbullterriers.
Jag är rädd för ALLA pitbullterriers, trots att långt ifrån alla pitbullterriers attackerar människor.

Är det ett felaktigt resonemang?

Skall man vänta på bettet (eller det uteblivna bettet) för att kunna avgöra om det var en fördom eller en sanning?

Felaktigt påstår du att jag lastar "ALLA" homosexuella för mitt trauma.

Så är det inte. Jag har inget emot homosexuellas existens. Jag vill bara inte ha med dom att göra.

Det är mitt fria val, och jag har också rätten att välja mitt sällskap. Den valmöjligheten gäller oss alla.

Förmodligen har jag haft kollegor och kanske t.o.m. vänner som varit homosexuella utan min vetskap. Och jag har förmodligen upplevt dom som trevliga.

Men vet jag i förväg om att en man är homosexuell så begränsar jag mig socialt att umgås med densamma.

Du skriver att jag, liksom flygrädda, bör söka professionell hjälp. Kanske det.

Nu är inte det här ett stort problem för mig. Jag spöar inte bögar (eller någon annan heller - för den delen).

Jag kanske upplever samma sak som kvinnor gör när dom blir betittade av suktande män. Det har väl framgått med all önskvärd tydlighet att detta inte uppskattas av var och varannan kvinna.

Jag känner likadant. Jag kanske sitter bredvid en bög på bussen. Det lider ju inte jag av.

Så länge jag inte vet.

Du må tycka att jag är naiv, men jag har lite svårt att sätta på pränt vad jag egentligen tycker.

Jag hoppas att jag har lyckats någorlunda.

Martin sa...

Jag är så djävla tänd på Tinky-winky. Det som skrämmer mig med allt det här är att en massa folk säger att hon är en han. För i så fall är jag ju teletubby-homo. Visst är hon en tjej? Va? Åsa, snälla?

kai sa...

Jaadu Martin, notera att det är Tinky Winky och Po som har antenner med öglor i, medan Dipsy och Laa-Laa har penetrativa antenner. Det är uppenbart att de går att sätta ihop parvis. Jojo. Mmmhhmm.

Sen tror jag att barnet i min omgivning som pratar om "Kinky Winky" precis har förstått vad det hela handlar om. :-p

tingotankar sa...

Jag har också noterat antennerna och funnit visst intresse i att mörkhyade Dipsy har en rak ståtlig antenn... vet inte hur jag ska tolka Lalas krulliga (de är ju så konstiga de där asiaterna ;-)
Min favorit är helt klart Lala och hennes kramgoa boll :D
Visst måste det finnas hyllmeter av freudianska tolkningar av de psykedeliska utomjordingarna vid det här laget!?

Barbaselo - det är skillnad på djur och människor. Att vara osäker inför om en pitbull är livsfarlig eller ej är inte likvärdigt med att vara rädd för homosexuella.

Det är bra att du är medveten om att problemet främst är ditt eget, men jag tycker nog att du måste inse att det påverkar din omgivning också. Om du får en arbetskamrat som du inser är homo, kommer du uppenbarligen behandla honom/henne annorlunda - hamnar du i beslutsposition kan det påverka den personens arbete och karriär. Det är vad jag menar med att arbeta med att överkomma fördomar.

tingotankar sa...

P.S. Martin - ja det finns nog inget hopp för dig är jag rädd. Personligen är jag mer oroad av dina fetischism för aardvarkar...

Martin sa...

Mina vänner kallar mig "Kinky Wanky".

Barbaselo sa...

asa I !

Kan du definiera skillnaden mellan djur och människor?

Att vara rädd för en homosexuell är helt upp till mig. Du behöver inte vara det, och inte jag heller, men både du och jag har en fri vilja.
(Och det har den homosexuelle också!)

Har du blivit biten en gång av en hund, så blir du förmodligen hundrädd.

Har du blivit utsatt för ett övergrepp av en homosexuell man, så blir du förmodligen bögrädd (Och jag har blivit utsatt).

Enligt wikipedia, som jag tar för sanning så länge en artikel inte anses omdiskuterad, så är en människa en Eukaryot, ett djur, ett ryggsträngsdjur, ett ryggradsdjur, ett däggdjur, en primat, och tillhörande familjen människoapor.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens)

tingotankar sa...

Ja om nån på wikipedia har skrivit det...

Du har helt rätt att människan är ett djur - det är bara kontroversiellt för bokstavstrogna bibelfanatiker. Skillnaden mellan människan och resten av djurvärlden är att hon (åtminstone rent teoretiskt) är kapabel till att begrunda sin existens, sin omvärld, reflektera över det förgågna och planera för framtiden i en omfattning som är helt omöjligt för andra djur.

En hund kan bli rädd - en männsika kan varsebli att rädslan är ogrundad och bearbeta den, överkomma den. Djur styrs av instinkter, människan kan låta sig styras av kärlek, omsorg och förståelse.

Våldtäkt är alltid fel, fruktansvärt fel, vare sig den utförs av en homo- eller heterosexuell person. Men lika lite som man bör bunta samman alla heterosexuella till en ansiktslös massa bör man göra det med homosexuella.

Jag blir mest olycklig för att du verkar leva i rädsla och osäkerhet, det kan du inte må bra av, lika lite som någon annan våldtagen mår bra av att vara rädd för alla män hon möter. Jag hoppas att du arbetar på att inte låta rädslan styra ditt liv - det är begränsat nog ändå.

Barbaselo sa...

asa I !

Det är massor av saker som du och jag inte är på samma level med, men kan du förtydliga följande:

asa I skrev i sitt inlägg 2007-06-01 kl 07:59:

"det är skillnad på djur och människor."


och senare i sitt inlägg 2007-06-01 kl 12:16:

"Du har helt rätt att människan är ett djur"