onsdag 19 november 2008

Forskare som bloggar

Nya numret av ETC har en liten artikel om vetenskapsbloggar som ett alternativt sätt för forskare att nå ut med resultat och åsikter, utan att ta "omvägen" via media. Malin Sandström och Jens Sundström (en av initiativtagarna bakom SLUs Forskarbloggen) intervjuas och diskuterar bland annat problemet med att journalister framförallt intresserar sig för det kontroversiella, medan mer slätstrukna resultat inte rapporteras. Jens tar också upp att det är svårt för en journalist under tidspress att alltid vara insatt i vilka politiska egenintressen och vinklingar enskilda forskare har när de presenterar sina resultat, eller vad kritiken mot dem kan vara. Malin lyfter fram att vissa områden, som rymden och forskning om manligt-kvinnligt, ofta behandlas mindre seriöst än t ex medicin.

Artiklen avslutas med en lista över tips på olika vetenskapsbloggar.
Jag är inte stoltare än att medge, med viss rodnad, att jag gjorde en liten glädjedans vid skrivbordet när jag hittade mig själv längst ned. Så lättköpt är jag.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Leif sa...

grattis, eftersom det var så få bloggar uppräknade så kan du med all rätt vara nöjd.

Anonym sa...

Och jag är också stolt och ägnar mig åt öppen och ohejdad renommésnyltning i bekantskapskretsen.

tingotankar sa...

Malins påföljande inlägg handlar om våndan som uppstår när man blir ombedd av journalister att ge ett urval på en viss typ av bloggar. Jag vet inte men misstänker att jag har Malin att tacka för min inkludering på ETCs tipslista. Inlägget är väl värt att läsa, för hon utgår från dessa funderingar till att lugnt och medvetet strimla Rothsteins omdiskuterade debattinlägg, utifrån vetenskapliga principer som R borde följa i egenskap av forskare. Det som utifrån minst sagt bedrövligt dålig kunskap om bloggosfären målade ut den som till övervägande del rasistisk och fascistisk. Jag har inte ens orkat bemöta idiotin så jag är tacksam för att andra gör det.

Malin Sandström sa...

OK, jag erkänner ... det är i stort sett min tipslista, men med min blogg tillagd (jag skulle aldrig lägga till mig själv i en sån lista, det känns inte rumsrent).

Svårt att välja, men det krävdes inte särskilt mycket funderingar för att vilja tipsa om din blogg, eller Haralds :)

Anonym sa...

Det är så otroligt viktigt att duktiga forskare tar sig tid att kommunicera utåt, oavsett om det är att blogga eller att svara på frågor från externa personer. Jag hade t ex inte förstått komplexiteten bakom klimatfrågan utan att läsa bloggar som Climate Science av R Pielke.