fredag 8 januari 2010

Digital utgrävning av landskapet

Att vänta på en leverans av sin nytryckta avhandling är lite som att invänta födseln av ett barn. Innan man håller den i sin hand och ser att allt sitter där det ska göra så är det en mindre plåga. När det gäller avhandlingar brukar det nästan alltid bli något strul: under hösten har vi upplevt uppskjutna leveranser, försvunna lådor, spegelvända kapitel och sista-minuten-språkrätting medan tryckpressen värmer upp, osv. Så jag led lite med Daniel Löwenborg när han satt här igår och inväntade lådorna med hans bok. Vid 16-tiden dök de äntligen upp, fast de saknade etiketter utanpå, så med viss nervositet och ett snett leende öppnade Daniel en av dem och uttryckte viss oro att det var fel bok. Och det var det. Istället låg där en mycket trevlig avhandling om retorik i senantikens Palestina av David Westberg. Fin, men inte riktigt vad vi ville ha. Daniel lyckades iallafall få tag på David som lycklig kunde hämta upp sitt verk.


Fel bok. Bättre lycka nästa gång.

Oroa er inte, historien har fått ett gott slut för alla. Idag kom Daniels avhandling och han har varit och spikat den dessutom.
Excavating the Digital Landscape. GIS analyses of social relations in central Sweden in the 1st millennium AD. AUN 42
Disputation sker den 29:e januari, kl 13 i Geijersalen, Engelska Parken Humansitiskt Centrum. Opponent är professor Julian D Richards vid York University

Som titeln avslöjar har Daniel arbetat med att utveckla metoder för att kombinera GIS och arkeologisk analys av landskapsanvändande och samhällsorganisation under järnåldern. Tyngdvikten ligger främst just på metodutveckling och det har därför blivit en sammanläggningsavhandling med fem artiklar och en sammanfattande text. Publikationen är förrädiskt tunn (fast i A4-format), men det beror på att det mesta av kartmaterialet finns som digitala appendix. Fast boken innehåller också en hel del snygga bilder.

Måste i rättvisans namn även tipsa om David Westbergs avhandling Celebrating with Words: Studies in the Rethorical Works of the Gaza School. Disputation sker den 30/1 kl 10 i Geijersalen. opponent är Ruth Webb från University of London.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Leif sa...

Fy fasen vad tröttsamt det är att byta tjänsterum eller helt flytta ut från en arbetsplats...

Under mina doktorandår i Göteborg hade jag nog 2 kanske 3 olika platser i institutionstillvaron.

Under sju år i Jönköping hade jag, om jag inte missat något, totalt sex olika tränsterum.

Hittills i Halmstad, efter 1,5 år, är jag inne på mit tredje tjänsterum.

Enklast är att ha så få grejer som möjligt. Men lätt är det inte.

Jerrark sa...

Som f d inventerare av forn- och kulturlämningar så tycker jag att Daniel Löwenborgs avhandling verkar extra intressant. Att se de större sammanhangen och strukturerna i sambandet mellan forntida samhällen och den omgivande naturen är väldigt värdefullt.

På arkeologiforum finns förresten en tråd om avhandlingen i fråga.