tisdag 23 mars 2010

Digital arkeologi och virtuell förmedling

Om ni undrar så finns det ingen arkeolog som inte hört skämtet att deras karriär ligger i ruiner. Om de börjar gråta istället för att skratta om du drar det så beror det nog inte på att de har något att invända mot själva fyndigheten, utan mer på att de tycker att det är för sant. Bara för att vi håller på med väldigt (väldigt) gamla saker så betyder det dock inte att arkeologer inte uppskattar tekniska framsteg. Tvärtom är arkeologi i grunden ett av de mest tvärvetenskapliga ämnen som jag stött på och det finns t.o.m. speciella konferenser och sammanslutningar för de riktigt datortokiga utövarna. De senaste årens utveckling av geografiska program, bildbehandlingsmetoder och databaser har gett oss helt nya möjligheter att registrera, analysera och presentera förhistorska material.

På Lunds Tekniska Högskola finns en enhet som kallas Re-Flex som forskar kring olika former av visualisering. Ett av projekten drivs av Mattias Wallergård och kallas Mobile Visualization Tool for Cultural Heritage:
THE AIM OF THIS project is to investigate how a visualization tool based on
mobile technology can enhance the public's experience of cultural heritage at
archaeological excavation sites. The Uppåkra excavation site, located just
outside Lund, will be used as a case study. The project is a collaboration
between the Department of archaeology and ancient history, RE-FLEX and the
Historical museum of Lund

Den 12:e april anordnar projektet en workshop i Lund kring detta tema. Anmälan är öppen till 6:e april för de som är intresserade av att delta. Jag önskar jag var en av dem, men jag har redan tagit ledigt från mitt jobb ett par dagar veckan innan dess för att åka ner dit och prata stridsyxekultur tillsammans med Kristian Brink. Tyvärr, för det är ofta väldigt givande med just workshops där man får sitta och bolla idéer med varandra. Om nån åker på det får ni gärna mejla och berätta lite om hur det var efteråt - gärna skriva ett gästinlägg på min blogg om ni inte har en egen att vräka ut er på.

Tack till Kai på Pointless Anecdotes för tipset!Ett litet Youtube-klipp från ett anant projekt i digital arkeologi på gång vid Re-Flex av Nicolò Dell'Unto, som använder MeshLab för att visualisera en arkeologisk utgrävning av ett grottsystem.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Daniel Löwenborg sa...

Ah - "de riktigt datortokiga utövarna" åker till Spanien första veckan i april - som plåster på såren för att de blir kallade nördar kanske :)

tingotankar sa...

Ja, det är ju vansinnigt synd om er. Det tyckte jag redan när du åkte på konferens till USA... :P