måndag 26 april 2010

Arkeologerna bloggar och gräver

Vår, sol och arkeologer i vartenda sökschakt. Grävsäsongen har dragit igång på allvar och överallt i Sverige bökar arkeologerna runt efter krukskärvor, fibulor, stolphål, benfragment, kvartsavslag, bössflinta och lerklining så det står härliga till. Vi som inte blivit ombedda att dra på oss blåställ och regnställ får trösta oss med att bloggandet numera är en självklar del av de flesta stora undersökningar.
UV har anammat bloggandet med en föredömlig iver, men så har de också en stor organisation att luta sig mot som kan skapa och underhålla webbsidorna. Dels finns det nu den officiella UV-bloggen som fungerar som en kollektiv blogg där olika grävteam kan lägga ut information från sina undersökningar efter hand. Hittills har t ex de medeltida och historiska undersökningarna vid Åkroken i Nyköping och Jönköping haft inlägg och i förra veckan kom det första inlägget från väg 288. Här kommer det ske många undersökningar under sommaren av flera olika aktörer. UV håller nu på att fixa sin etablering vid fornlämningarna nära Rasbo, inte långt från Uppsala. En bra inblick i lite av det förarbete som krävs innan skärsleven ens kommer i jorden.

Några utgrävningar föräras med alldeles egna bloggar på UV:s hemsida – t ex de stora utgrävningarna vid Motala ström som sker nu, detta år i samarbete med Arkeologikonsult. Det är otroligt häftiga mesolitiska lokaler med bevarat organiskt material, hornpunsar, benljuster, träredskap mm, som är över 7000 år gammalt. Men strunt i det – förra veckan hittades något mycket mer intressant: gropkeramik!

Okej, okej, t.o.m. jag måste erkänna att ett par skärvor porös gropornerad mellanneolitisk keramik står sig slätt mot lämningarna från äldre stenåldern i detta fall (undantaget som bekräftar regeln), men kul är det i alla fall att få en inblick i det långvariga användandet av denna häftiga plats. Kim von Hackwitz och Ann Westermark berättar mer i blogginlägget från 2010-04-26 som tyvärr saknar egen direktlänk... (så den snygga wordpress-bloggen får bara 3 av fem stjärnor tills det har fixats!)

Arkeolog i sin naturliga miljö, i typisk klädedräkt. Åsa Karlsson föredrar i vanliga fall nycklar och lås från järnåldern, men alla arkeologer är i grund och botten allätare (Fotot: KMMD)

Ett stenkast därifrån över strömmen sitter min Fredrik i vanliga fall (fast just denna vecka har han marktjänst hemma) tillsammans med KMMD-arkeologerna, vars blogg uppdateras ungefär en gång i veckan. Om de inte hittar för mycket... Gänget har växt en hel del sedan förra året och har blivit rejält mansstarkt. Kolla in och se om ni hittar några bekanta på bilderna. Jenny Holm och Maj-Lis Nilsson sköter ruljansen medan Fredrik är frånvarande, så han är ovanligt avslappnad trots att han inte kan vara närvarande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Martin sa...

Det artar sig visst till rekordsäsong. Jag har hört att folk utan gräverfarenhet får jobb bara för att de råkar bo i närheten. Guldrush! Och så nästa eller nästnästa år är det tillbaka till Arbetsförmedlingen igen.

tingotankar sa...

Så likt dig att alltid se på den ljusa sidan Martin ;)
Vi får hålla tummarna för de där höghastighetstågen...

Unknown sa...

Bloggarna Motala, Finnestorp och Kvarnholmen startades 2009, på det webbhotell där UV då hade sin webbplats (One). Det är däför de har egna knappar på vår startsida, inte för att vi vill lyfta fram dem mer än de projekt som bloggar i vår nya gemensamma blogg, UV-blogg.
Projekten från 2009 hade redan lagt ner så mycket arbete i sina bloggar att vi tyckte det var bäst att de fick finnas kvar.
Inläggen i UV-blogg (Wordpress) kan ha egna läsbara adresser. Det är ordnat nu. Men blogginläggen på One-bloggarna kan tyvärr inte ha unika läsbara adresser, enligt de svar vi fått från One.
/Lena, webbredaktör UV

tingotankar sa...

Jag tycker det är bra om några stora, resursstarka projekt kan få sin egen blogg även i framtiden. Men för de flesta grävplatserna är den kollektiva bloggen ett bra alternativ.

Klantigt av One att inte kunna fixa inlägg med egna adresser. Ett typexempel på att alla som håller på med internet inte automatiskt har koll på vad sociala medier behöver.

Unknown sa...

Ja, det är dåligt det där med adresserna på One, men vi får kanske stå ut med det tills de projekt som bloggar där är klara (om One inte kommer med någon lösning på problemet). Sedan kommer ju alla nya projekt att hamna på UV-blogg.
Vi kommer inte att ta bort knapparna för de stora äldre projekten förrän de har blivit inaktiva, men kanske lägga till några nya knappar med direktlänkar till större projekt inom UV-blogg.