tisdag 7 december 2010

Viloläge...

Det har varit bedrövligt tyst på bloggen den senaste veckan. Jag behövde en liten paus tror jag. Det är fortfarande lite väl hektiskt i mitt liv just nu för att jag ska orka med något långrandigt, djupsinnigt inlägg så jag börjar rehabilitera mig i liten skala. Det är extremt irriterande att inte orka med att blogga, för det har inte precis rått någon brist på intressanta saker att skriva om. I söndags upptäckte jag t ex till min förtjusning ett välskrivet debattinlägg i Svenskan om hur viktigt det är att staten ger kulturarvsinstitutionerna ett tydligt mandat att tillgängliggöra det material de är satta att förvalta och förmedla. Bollen är redan i rullning inom vissa enheter, men det är fortfarande en förhärskande rädsla att göra fel, bli skadeståndsskyldig i det hårda klimat som råder runt upphovsrätten. Jag hoppas att kulturengagerade politiker läser uppropet och hjälper oss att bli bättre på att nå ut med det otroligt rika material vi har på museer och dylikt.

En av de som signerade uppropet var Anders Mildner som även bloggar regelbundet på Svenskan om nya och sociala medier. I sitt senaste inlägg berättar han om ett seminarium i Göteborg som han deltog i idag om forskningskommunikation. Första gången jag fick upp ögonen för Anders underhållande texter var när han verbalt pucklade på forskare i allmänhet (och Lunda-forskare i synnerhet) i Sydsvenska Dagbladet. Då handlade det om forskare som gömde sig för journalister och alltid försökte bolla dem vidare uppåt i näringskedjan. Det blev upphov till en riktigt rolig debatt i bloggosfären som sedan spillde över till Medierna i P1.

Alla universitet har ett ansvar att förmedla resultat från forskning, den sk tredje uppgiften. Det är också något man blivit bättre på de senaste åren, men kanske också lite för bra på att skapa klatschiga press-release. Vi ger media vad de vill ha, men ger vi dom vad de behöver? Vad vi själva behöver?

Själv behöver jag nog lite mer laddning av mina mentala batterier innan jag orkar dra upp på takten i bloggen igen...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Leif sa...

Åsa, jag känner igen mig rätt väl i din situation. Det är nu nästan exakt 3 månader sedan jag lade ner mitt arkeologibloggprojekt. Inte för att det inte fanns kul saker att skriva om, utan för att det helt enkelt inte fanns ork att skriva. Eftersom bloggandet skall vara kul och det sällan är kul att tvinga fram text när man inte riktigt orkar så har du mitt fulla stöd i en liten paus.

För egen del klarade jag av att hålla mig från bloggandet i 2,5 månader, sedan hade det byggts upp ett bloggbehov av guds nåde. När kastrullen kokade över resulterade det i en helt annan, väldigt nischad, blogg....
http://lipoptena.blogspot.com/

tingotankar sa...

Nischade bloggar rules! Kul att höra hur beroendet kröp tillbaka om än i annan skepnad :D

Henrik Brändén sa...

Jag har varit borta från min blogg över tre veckor nu, men snart är jag också ikapp mig själv ...