söndag 16 januari 2011

Skit under naglarna

Arkeologi är troligen det humanistiska ämne där du löper störst risk (eller chans) att bli smutsig, ledbruten, genomfrusen och rödbränd på regelbunden basis. Även om det finns arkeologer som nästan aldrig lämnar skrivbordet så är grävningen ändå den definierande bilden av arkeologin för de flesta människor. Arkeologers inställning till spaden och skärsleven varierar från passionerad förälskelse till djup aversion, och ett visst mått av hatkärlek finns hos de flesta av oss. Inget kan vara så fantastiskt som en utgrävning - och inget kan vara så frustrerande hopplöst och själsdödande. Men det som inte dödar oss gör oss starkare. Kan vi ju hoppas i alla fall.

Så alla arkeologer som känner för att offentligt fira den svettiga, smutsiga delen av vårt hantverk inbjuds att delta i Wold Diggers' Day på Facebook den 1:a februari, genom att ändra sin profil till något Indiana Jones-anknutet. Indy är visserligen inte den mest politiskt korrekta företrädaren för arkeologi, med tanke på att han lämnar ruinerna i ett värre skick än han fann dem och släpar hem andra länders värdefulla föremål till sitt eget land. Men han är den enda arkeolog som icke-arkeologer kan förväntas känna igen och visst är han älskad även av oss.

Kan förresten rekommendera Lego Indiana Jones som datorspel för er med barn - både klurigt och spännande. Och fördelen med lego-ruiner är att de är enkla att bygga upp igen. Fast det är nog symptomatiskt att i spelet så måste man välja andra karaktärer än Indy när storyn kräver att man faktiskt gräver...

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Diana sa...

Läste i din profil att du är akeolog, gud vad häftigt! Det var en av mina drömmar som ung. Nu har jag blivit lite mer bekväm av mig så drömyrket är nog konsthistoriker eller något. Men historia ligger mig mycket varmt om hjärtat. Var arbetar du?

tingotankar sa...

Hej Diana - Jag får ofta den kommentaren från folk jag träffar att de ville bli arkeologer som barn. Själv hade jag aldrig den idén. Jag skulle bli flygvärdinna eller veterinär. Livet för oss på konstiga avvägar.

Jag har jobbat som arkeolog lite varstans i Sverige, i Uppsala, Stockholmstrakten, vid Örebro, Växjö, Malmö mm. Sedan i höst jobbar jag på SAU, ett grävföretag i Uppsala som drivs av en stiftelse.