fredag 28 december 2012

Världar under Östersjön

Haväng Stubbe
Foto: Arne Sjöström
Inlandsisen har inte bara medfört landhöjningar som fortfarande pågår längs Östersjökusten, utan även att delar av sjöbotten under äldre stenålder var ovanför vattenytan och både beväxt och bebodd. Vi talar om 9-12.000 år sen. ack vare den syrefattiga miljön som uppstod då dessa delar översvämmades till slut, och det bräckta vattnets brist på marinarkeologens värsta fiende skeppsmasken, så har t.o.m. hela skogar bevarats utanför Skånes kust. Under flera år har marinarkeologerna som undersökt denna plats inom ett forskningsprojekt vid Södertörns Högskola som heter Landscapes Lost.

Undersökningar under vatten genomförs oftast i rent forskningssyfte, med vad de innebär med begränsade resurser. Nu är det dock på gång att bygga ut vindkraftverk utanför Blekinge och Öland som berör dessa ytor där en gång några av de allra första invandrarna till denna del av Skandinavien slog sig ned. Vilket innebär finansierade och storskaliga undersökningar. En av de inblandade är Arne Sjöström, som har haft ett eget mångårigt projekt vid Rönneolms mosse i Skåne där torvtäkterna avslöjar närmast helt orörda mesolitiska lokaler i det dåtida sjöområdet. Rönneholm är som ett litet Pompeji för stenåldersarkeologer, med bevarade ben och träredskap som ligger kvar precis där de en gång lämnades, vid olika jakt- och fiskestationer. 

Lyssna på ett inslag som Radio P4 Blekinge gjort, där Arne intervjuas.
Ett äldre inslag från SR om undersökningarna vid Haväng

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

zzzzzz

Fredrik sa...

Alltså, din blogg är ju en av de bästa. Du har väl inte slutat?

tingotankar sa...

Hej Fredrik. Tack så hemskt mycket! Om jag slutat... nja....
Jag har s.a.s. ett uppehåll då mitt jobb tar väldigt mycket tid just nu. Men jag har inte hjärta att lägga ned bloggen för jag hoppas och tror att jag ska få tillbaka min mojo framöver.

:)