tisdag 28 oktober 2008

Traumatiska ben i global databas

Bloggen Anthropology.net kungör idag online versionen av FOROST - Forensic Osteology Metabase. Officiellt lanseras bilddatabasen i mars nästa år, men redan nu kan man gå in och söka på olika typer av trauma före, under och efter döden och få flera träffar som länkar vidare till fotografier av skelett med sådana skador. Bilderna ligger inte direkt under FOROST, utan istället fungerar den som en portal som bygger samman många disparata databaser skapade av olika institutioner. Skaparna är intresserade av användarnas kommentarer och reaktioner på söktjänsten, så alla osteologer som känner sig manade får gärna börja rota runt och göra sina åsikter kända.

För osteologer är det extremt viktigt att kunna avgöra om skador på ben och skelett uppkommit före eller efter döden, men även ungefär vilken typ av objekt orsakat skadan. Inget slår specifika fotografier i sådana fall, och metabasen kommer sökert kunna utgöra en mycket god resurs inte bara för osteologer utan även för forensiker världen över. Liksom alla liknande projekt bygger den på den ganska enkla och självklara premissen att använda internets potential för att dela med sig av kunskaper och insikter. Eftersom referenser och hänvisningar ska ges till samlingarna, inte till FOROST, är det inte ens säkert att de får credit för sin insats. Annat än i sina kollegors utbredda och genuina uppskattning får man hoppas.

Officiella lanseringen sker på en konferens om forensisk antropologi i Mexico i nästa år, som gästas av Douglas Ubelaker. Det påminner mig om en historia som Ebba During, vår härliga huvudlärare, berättade en gång på en föreläsning. Hon skulle resa till USA för att hålla ett föredrag om trauma-skador på skeletten från regalskeppet Kronan. Vad bättre än att visa mina kollegor ett par exempel i verkligheten tänkte hon och packade omsorgsfullt ned ett par av sjömännens ben i handbagaget (hon ville naturligtvis inte släppa den väskan ur sikte). Ebba, ett riktigt busfrö till gumma, kunde inte riktigt hålla fnisset inne när hon berättade om uppsynen på de tulltjänstemän som röntgade hennes handbagage... Hon tog glatt fram benen och förevisade säkerhetsvakterna sabelhuggen och sjukdomsspåren på sina gamla människoben. Hon var aldrig en att försitta chansen att väcka människors intresse för osteologi. Jag saknar henne.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: