onsdag 25 mars 2009

GIS, GIS och mera GIS

Just nu kanske min kollega Daniel Löwenborg vaknar upp på sitt hotellrum i Williamsburg, USA. Eller så har han redan varit igång i några timmar med att lägga sista handen på det föredrag han ska hålla kl 9 lokal tid på CAA konferensen = Computer Applications and Quantitative Methods in Archaeology. Med tanke på att jag skrev om den första datorn och programmeraren igår så passar det bra att nu rikta strålkastaren mot användandet av datorapplikationer inom arkeologi. När jag började läsa arkeologi 1993 försökte Frands Herschend lära uppsats-studenterna att programmera dbase på den enda tillgängliga datorn på institutionen (med föga framgång). B-uppsatser fick fortfarande lämnas in handskrivna och när vi behövde klippa och klistra med bilder för C-uppsatserna så var det med riktiga saxar och klistertuber... Idag har vi med datorer, mätinstrument och satellituppkoppling ut i barackerna på varenda grävning och i min korridor på institutionen finns ett rum fullt med datorer med ArcGIS (Geographic Information System) installerat.

Daniel doktorerar på metodutveckling av GIS i relation till landskapsstudier och fornlämningsanalyser för arkeologer, och det är bland annat det han ska prata om på CAA 2009. Eller som titeln på föredraget säger:
Using Geographically Weighted Regression to predict site representativity
Jag kunde naturligtvis förklara lite mer ingående vad det betyder, men...ähum...jag har inte tid just nu. Så det så.

Daniel Löwenborg i fält med dator. (Foto: Michael Lindblom)

Just nu i denna stund håller dessutom vår GIS-lektor Kalle Lindholm på att lyssna på projektredovisningarna av GIS-momenten för arkeologistudenterna. Både master- och B-studenter har gått delvis parallellt och samarbetat i viss mån med att lära sig analysera, tolka och arbeta med GIS. Masterstudenterna har också fått hjälpa till att styra projekten och handleda B-studenterna i viss mån. Imorrn ska de tydligen ut till Gamla Uppsala och se vad digitaliseringen av de gamla gravfältsplanerna som John Ljungkvist hjälpt tilll med har gett för resultat.
Personligen har jag ett ständigt gnagande dåligt samvete för att jag inte hunnit göra mer på det GIS-projekt jag själv arbetar med i samband med den nätkurs i GIS för arkeologer Daniel håller i. Som med alla program och applikationer kan man inte få ut mer än vad man själv lägger in i form av tid, svett och tårar. Men kul är det.

Håller tummarna för att Daniel får det trevligt och givande på CAA - högre nörd-faktor än arkeologi + datorer får man leta efter med ljus och lykta.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter kul, arkeologi OCH datorer. Det blir inte bättre än så, allt för ofta får jag nöja mig med arkeologi ELLER datorer :)

tingotankar sa...

En arkeolog med dina talanger borde definitivt ta en närmare titt på CAA och de projekt som presenteras där. Det är stort, men här i Skandinavien växer det inte riktigt på träd med avancerat datorkunniga arkeologer.

Konferenserna publiceras ganska snabbt dessutom. De är effektiva de rackarna också.

Daniel - nörd och stolt sa...

Hahaha, tackdu! Jag är inte helt säker på vad jag håller på med själv heller alla gånger, men jag tror jag lyckades förklara det på CAA inför en skara "fellow geeks" när jag hade 30 minuter på mig. Veckan efter nämnde jag dock helt kort studien på ett annat seminarium, och fick då frågan "Men hur gjorde du då...?" varpå jag började krångla in mig i en (enkel) förklaring innan jag insåg det omöjliga i det och gav upp helt... Ska samla mina tankar och se om det går bättre på seminariet här i maj...

tingotankar sa...

Jag tycker du ska försöka arbeta fram snorkiga och snobbiga svar som får frågeställaren att känna sig som en idiot och alla andra att hålla klaffen. Pedagogik är överskattat! ^_^