onsdag 28 juli 2010

Kummel och tumlare

Vi bröt upp ganska tidigt från Björkskär på tisdag morgon för att komma till Lilla Nassa i god tid och få en vettig båtplats. Något som blivit alltmer nödvändigt de senaste 10-15 åren då allt fler skaffar stora motorbåtar och segelbåtar med GPS som gör skärgården mer tillgänglig. Det kan naturligtvis skapa viss trängsel men på den ljusa sidan kanske fler får upp ögonen för hur viktigt det är att bevaka denna fantastiska natur och den allemansrätt som ger oss alla tillgång till den. Sen skulle man visserligen kunna önska att någon Magdalena Ribbing-typ tog på sig att lära en del av dem lite grundläggande sjövett som väjningsplikt och att inte dundra in med jättestor motorbåt kl 7.15 i en naturhamn och tvinga folk strula med tampar och ankarlinor...

Sprickopp, hamnen på Lilla Nassa

Kumlet på toppen av ön

Ungarnas abborre-fångst. Stektes till middag.


Solnedgång

Lilla Nassa är ungarnas favorit och innerligt uppskattad även av deras föräldrar, fenomenalt vackert - men de upp för de enorma paddorna som kryper fram under bodarna vid solnedgången.

Idag for vi vidare och lade oss vid Lökaön som har en bra hamn för nordliga vindar. På väg över Björkskärsfjärden såg vi något i fjärran som vi båda tror inte kan ha varit något annat än en flock tumlare: helvita kroppar som rörde sig upp och ned i vattnet men som tyvärr dök ned och försvann innan vi kom nära. Fantastiskt!

Lökaön kan inte konkurrera med Lilla Nassa, men det finns ljusglimtar. I eftermiddags kom bullbåten förbi med färskt bröd, bullar, glass och hederliga gamla DN. Hela familjen blev på gott humör.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

det var magarna (och skummet) som lyste vitt, ryggarna var mörka :) / Fredrik (medobservatör av tumlare)

tingotankar sa...

Ni ser hur det är att vara ihop med honom... Tro det eller ej, han har fel ibland. (Irriterande sällan) JAg Jam berätta om ett par kajaker vi såg t ex, men jag låter bli :P

Martin sa...

Å vad fint! Underbart!