torsdag 1 juli 2010

Hitta fornlämningar med mobilen

Tidigare i vår lanserade teknikgänget på Riksantikvarieämbetet en beta-version för söktjänsten Kringla på mobiler med Android operativsystem. Nu är appen släppt i officiell version 1.0 - även om det tyvärr är lite svårt att hitta den på Android Market för vissa mobiler, t ex min egen Tattoo som får klara sig med beta-versionen ett tag till verkar det som. Men nyfikna kan i alla fall kolla igenom den trevliga lilla instruktionsfilmen som lagts upp på K-bloggen och som dessutom lyfts fram på Swedroid-bloggen.

Kringla-appen gör att du kan dels söka efter fornminnen eller kulturklassade byggnader utifrån platsnamn och dylikt, men dessutom utifrån din egen position som kan avläsas av mobilens GPS. Nu behöver du aldrig gå och sukta efter kulturminnen igen - bara fram med mobilen så kan du snabbt se var närmsta "fix" finns. Kringla har bilder, information och litteraturhänvisningar dessutom.

Utvecklarna valde att göra sin app för android eftersom det operativsystemet har en öppen källkod, vilket innebär frihet både i utvecklandet och spridningen. Om du inte har en android-mobil kan du i alla fall använda full-versionen av Kringla via nätet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: