onsdag 29 september 2010

Förhistoriska glas och historiska kartor

Det har nu gått nästan en månad sedan jag tog över från Kent Andersson som verksamhetschef vid SAU. Eftersom vi i precis samma veva drog igång med flytt till nya lokaler och omläggning av serversystemet har jag haft så fullt upp att jag det nästan inte hunnit sjunka in ännu och det kommer nog dröja ett par månader till innan rutinerna sitter. Men det har inte varit tråkigt en enda sekund och det mesta har dessutom varit riktigt roligt - särskilt nu när vi sitter i våra nya fina lokaler och datorerna har brummat igång igen.

Kent å sin sida har inte heller legat på latsidan. Han slutade för att få tid att skriva lite böcker och det är i full gång. Men dessutom lyckades han få ur sig en bok under det gångna året som nyligen kom från tryckeriet. Den handlar om förhistoriskt glas i Sverige under järnåldern, en skör och exotisk produkt av vilket fantastiska skålar, glas och objekt tillverkades. Torsdagen den 30:e september har han formellt boksläpp på Historiska museet, med föreläsning och mingel kl 15-17. För de som är intresserade men inte kan ta sig dit så finns en chans till i Uppsala nu på söndag i Gamla Uppsala museum kl 13. Fredrik Svanberg skriver om boken och sitt eget favoritglas på Historiskas museum-blogg.

Ett till tips: Riksarkivet har nu offentliggjort en fantastisk databas över 12000 historiska kartor från 1600-talet. Kartorna kan sökas igenom på flera olika sätt. Dessa unika dokument är viktiga inte bara för historiker utan minst lika mycket för arkeologer, kulturgeografer och agronomer. För att inte tala om alla hembygdsintresserade. Micke som tipsade mig om arkivet har även information hur de som använder Linux/Ubunti mm som operativsystem kan tillgodogöra sig rikedomen.

Apropå den senaste tidens diskussioner om historiens samtidsrelevans så upplyser Gustav Holmberg återigen om den brittiska organisationen History and Policy som arbetar för att få in historiker och deras perspektiv i den politiska debatten. Otroligt intressant och inspirerande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

David Haskiya sa...

Fin karttjänst.

Tråkigt att de anser att skanning av flera hundra år gamla kartor ger dem copyright och låser in kartorna i deras wepplatssilo såväl upphovsrättsligt som tekniskt. Enligt min mening ett solklart fall av offentligt finansierad skanning vars resultat borde falla under utslocknad upphovsrätt.

Monika Häägg sa...

En fin bok. Blir verkligen intresserad även om den ligger lite efter den tid som jag skriver om i mina böcker.

tingotankar sa...

@David - håller med. Tycker de åtminstone kunde publicera dom under en Creative Commons-licens som slår fast att gratis delning är ok, men inte kommersiell utan avtal.

@Monika - vem vet, du kanske känner för att skriva en bok om järnåldern en vacker dag :)

kai sa...

Att inte undertiteln var ”Från romare till remmare”…

tingotankar sa...

Kanske nästa upplaga :D