onsdag 1 september 2010

Berta Stjernquist (1918-2010)

Den 19:e augusti avled Berta Stjernquist vid den ärevördiga åldern av 92 år. Berta var en järnlady i ordets rätta bemärkelse - hennes avhandling handlade om kulturella kontakter i Skåne under romersk järnålder, och även om hon gjorde en del utsvävningar in i bronsåldern så var det denna tidsperiod som låg henne närmast om hjärtat.

Berta Stjernquist blev även lärostolsprofessor vid institutionen i arkeologi vid Lunds universitet 1974 - något som få kvinnor lyckats med oavsett lärosäte, vare sig före eller efter det. Även under min studietid på 1990-talet fick man vara beredd på att springa på Berta i biblioteket om man besökte institutionen på Sandgatan i Lund...

Jag tycker Berta är värd en blänkare i Wikipedia om någon som känner henne bättre än mig känner sig manad.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Pierre sa...

Ännu under 2000-talets första år var Berta väl närmaste ett stående inslag på Arkeologen i Lund, ständigt på jakt efter en bok eller vittjandes hyllan för nyförvärv. Tråkigt att hon är borta.

Daniel sa...

Aj! Har aldrig haft något med henne att göra. Men visst har man sett henne i huset när man höll till där. En legend.

Helen sa...

Min pappa gick bort två dagar före Berta. Kanske de sitter på ett moln och pratar om ditt och datt...

Min mammas högsta dröm var att bli arkeolog. Tyvärr blev det inget annat än en dröm.

Ha det gott, kram!

tingotankar sa...

Visst känns det som om arkeologer av Bertas stuk inte tillverkas längre - på gott och ont...

Helen - jag skulle älska en egen arkeologi-avdelning i himmelen där fackmän och intresserade diskuterar neolitisering, bältesspännen och grophus i evighet :)