lördag 22 juni 2013

Lästips för sommaren

Kan inte låta bli att göra ett litet inlägg på bloggen för att ge snabba lästips för sommaren - den där tiden på året då man äntligen får lite tid till övers för att grotta ned sig i annat än jobb-texter. Inspirationen fick jag av att lyssna på Vetenskapsradion Historia som hade ett specialprogram om just lästips för den historiskt intresserade - lyssna gärna på det på webben eller som pod, de hade ett flertal intressanta böcker att rekommendera.

Av dessa fastnade jag speciellt för "An Early Meal - A Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey" av de svenska arkeologerna och matkännarna Daniel Serra och Hanna Tunberg. Detta är inte en putslustig kokbok som pratar mjöd och helstekt gris, utan ett seriöst försök att visa vad vi vet, eller tror oss veta, om hur man åt och drack i slutet av järnåldern. Dessutom är det en geografisk matresa, från Nordnorge ned i Danmark - för det var inte en enda homogen matkultur som rådde under denna tid, om man nu trodde det.

Den andra boken som lät kul är en guidebok för "Det medeltida Stockholm" av Elisabet Regner. Passar bra tydligen både för de som vill gå runt på plats i staden och för de som bara vill åtnjuta lite tidig historia i hängmattan.

Omslagsbild: Medvetandets gåtaSjälv sitter jag just nu och läser Jonathan Lindströms nya bok "Medvetandets gåta". Till skillnad från sina tidigare böcker Bronsåldersmordet och De dödas tempel så utgår inte denna från något specifikt arkeologiskt fynd. Men det är en naturlig fortsättning på mycket av det Jonathan skrivit tidigare, där han funderar kring vad vi tror oss kunna veta och varför. Som vanligt så är det en underbar blandning av personliga funderingar och anekdoter, med fascinerande besök hos och samtal med forskare inom många olika områden som arbetar med frågan: vad särskiljer det mänskliga medvetandet från djurens? Frågor om döden och människans förhållande till detta är också ett starkt tema i boken. Rekommenderas!


Lyssna: Historisk sommarläsning och stugspelstips


Vilka boktips har ni att rekommendera för sommaren?! Behöver inte vara arkeologiskt...


P.S. Daniel Serra hade en mycket trevlig blogg, Eldrimner, om sina matlagningsexperiment, som jag varmt rekommenderar att ni kikar in på. Även om den liksom min numera ligger i dvala.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Martin sa...

Jag läste nyligen Kerstin Ekmans roliga metaroman Grand final i skojarbranschen. Hon kan än!

Linad sa...

Jag har nu läst andra delen av Vargbröder av Michele Paver (minns inte exakt). Underbara- finns fyra delar till :)

tingotankar sa...

@Linad - Bra tips, hört många positiva saker om den serien. Min dotter (10) försökte sig på Bronsdolken av samma författare men fastnade inte direkt.

Anonym sa...

Läser just nu William Goldings klassiker Det nya folket (The Inheritors) om mötet mellan neandertalare och Homo sapiens sapiens. Vackert, poetiskt och gripande.

Jerrark

tingotankar sa...

Tack för tipset!

Mögel sa...

Jag kommer att använda mig av denna infon. Enormt intressant!

tingotankar sa...

Vad kul! Hoppas du hittar nåt du gillar. :)