fredag 2 november 2007

Bästa arkeologiska upptäckten - på T !

Dags att genomföra ytterligare en högaktuell och brännhet undersökning i de breda (nåja) folklagren: Vilken är modern tids bästa arkeologiska upptäckt!!? Men för att minska urvalet något så finns ett krav - det måste börja på bokstaven "T".
Rösta på enkäten överst till vänster på sidan.

Här följer kandidaterna:

TUTANKHAMONS GRAV.

Machograven över alla andra, slå-dig-i-templet-Indiana-Jones-fyndet. Har den extra fördelen att den tog död på de flesta av sina gravplundrare. Hardcore!







TROJA.

Alla trodde det var bluff och båg från vinpimplande greker, men en fanatisk tysk-amerikan-ryss senare och den sägenomspunna staden var ett faktum. Visserligen kastade han alla arkeologiska principer över ända genom att mullvadsgräva sig igenom de yngre lagren, och troligen fejka delar Priams skatt, men vem bryr sig om sådana petitesser. Att arkeologi kan trumfa historiska källor vilken torsdag som helst i veckan bevisade han iallafall. Och när han klädde upp sin hustru i smyckena hjälpte han säkert många kommande generationer av bleknosade arkeologer att framstå som långt mer tilltalande för det täcka könet...


TERRACOTTA-ARMÉN

Mastodontfyndet över alla andra. Säga vad man vill om kineserna, men de har en förmåga att ta i så de spricker. Generaler, soldater, hästar, tjänare, kvicksilverfloder, you name it! Att Stephen Spielberg inte spelat in en film där Indiana Jones löper amok bland svärdsviftande lergubbar måste bero på ren och skär avundsjuka.






TURINGES DÖDSHUS
Tro inte att det inte finns fornlämningar av väldsklass även i Sverige. Det neolitiska dödshuset i Turinge, Södermanland, innehöll skeletterade, kremerade människor, hela serviser av keramik, stridsyxor och flintyxor och skrapor och...ja, jag vet inte vad. Konstruerad som en stiliserad enkelgrav från samma tid, med kraniebenen i norr, resten i söder och med de flesta benen längs östsidan - precis som en vanlig stridsyxegrav med huvud i norr och ansikte mot öster - fast i detta fall med ungefär 16 individer, från nyfödd till senil. Svårslaget! Kan numera uppskattas till fullo i Jonathan Lindströms barn/ungdomsbok "Dödshuset". Inte nog med att han grävt, tolkat och skrivit det hela - han tecknar också alla bilder! Slå er i väggen Carter och Schliemann.
(Bilden är en detalj från en illustration i boken. Tecknare: Jonathan Lindström)
Om ni har ett annat alternativ - som måste börja på "T", så får ni kasta er röst på övrigt och försöka övertyga mig om vad som är så fantastiskt med just den...
MÅ BÄSTA FYND VINNA!


Inga kommentarer: