måndag 19 november 2007

Jättelika lerdockor vann

Jaha, röstningsomgången om den bästa arkeologiska upptäckten på T är över. Och trots att mitt favoritobjekt Turinge dödshus endast kom på delad andraplats, så får man väl vara glad över att vinnaren blev stora lerfigurer och inte bjäfs i guld och andra onödigheter. Resultatet blev märkligt jämnt:

1. Terracotta-armén 31%
2. Turinge 21%
2. Troja 21%
2. Tutankhamon 21%
3. Annat 5%

Vad för annat det finns på T vet jag inte, den som röstade på det alternativet får gärna höra av sig... (bara det inte är 'Tossmossen' ;-)

Med tanke på att både lerkrigarna och kung Tut just nu är ute på världsturné är det intressant att notera att även det inofficiella kriget mellan dem som utställningar också verkar sopas hem av Kina. Just nu befinner sig båda i London (som om det inte var nog med att staden roffat åt sig Parthenon-friserna). Den Förste Kejsarens grav huserar på anrika British Museum och pojk-faraonen inuti den jättelika och utbuade Millennium-domen, numera kallad O2 (efter nåt sorts företag). Utställningen "King Tut and the Golden Age of Pharaohs" är på världsturné för att få in pengar till de minst sagt kostsamma konserveringarna och byggandet av ett nytt överdådigt museum för lämningarna. En god idé, men intrycket av utställningen har fått ganska svalt mottagande av en hel del recensenter - kitsch är väl det ord som svävar över mastodont-evenemanget med ljudlig, smäktande musik i varje rum och Omar Sharif's mjuka mörka berättarröst. Andra är mer positiva - det är trots allt en stor och överdådig utställning med en möjlighet att se otroligt unika föremål i mer förgängligt material än guld och alabaster.

Sen verkar det vara omöjligt för British Museum att inte bli del av någon internationell konflikt detta år: De egyptiska utställarna har lämnat in en förfrågan om att till det nya museets öppnande år 2012 få låna Rosetta-stenen som liksom så mycket annat har ett permanent hem i England. Kanske för att de tyckte det tog lite lång tid, kanske för att sätta internationell press på museet, så har de nu högljutt klagat i medierna för att de ännu inte fått ett positivt besked. British Museums styrelse darrar inte på överläppen: Byråkratins kvarnar ska få mala på i sedvanlig takt. Man kan hålla med om att det knappast brinner i knutarna ännu...

Hursomhelst, vill man få sig en överdos arkeologi denna vinter kan man göra värre val än att sticka till London över en vecka. Var bara beredd att stå och köa i kylan tidigt på morgonen för att få en biljett till British Museum. Rena rama rock-konserten!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: