söndag 11 november 2007

"Larger than life" i forna Jugoslavien

Människor har en förmåga att hantera traumatiska situationer enligt en logik som bara kan betecknas surrealistisk. På Balkan, numera för många av oss skolboksexemplet för besinningslös konflikt, försöker man på sitt eget sätt att bygga upp en ny värld, med nya förebilder. Men vad gör man när nästan alla historiska personer är behäftade med problematisk politik eller etnisk kontrovers? Man reser statyer över de enda hjältar som finns kvar - Hollywood-hjältarna!
Läste en hysteriskt rolig artikel i New York Times om denna nya och snabbt eskalerande trend i forna Jugoslavien. I Serbien har en stor bronsstaty av Rocky uppförts, och i en annan by håller man på att planera en staty av Tarzan (Johnny Weissmuller - med vag koppling till trakten). I Mostar, vars namn fortfarande ger associationer till etnisk rensning, har aktivister bekostat en staty av - Bruce Lee! Som en sinnebild för kampen för det goda.

Det är väl kanske det logiska resultatet av dagens mediala och post-moderna samhälle, där hjältar avslöjas och förmänskligas, där ideal varken består i kyrkan eller på den politiska scenen. Det enda vi har någon sorts bestående kontroll över är de karaktärer som blivit del av vårt gemensamma medvetande genom filmer och topplistor.

Men tro inte att bara män hyllas - i närheten av Belgrad planeras en staty av Samantha Fox. Som enligt uppgift ska blir större än Rocky (tror jag det... ^_^)!

(Se även blänkare i DN)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: