torsdag 27 mars 2008

Vikingablot på Mayfair

Det är inte ofta nordbor omnämns i Guardian. Det händer ibland, mest i artiklar och kåserier som med road irritation och förvirring beskriver upplevelser med Ikea, Bergman-filmer eller en vikingafestival. En liten ovanlig variant av det senare inträffade nyligen i London: Det årligt återkommande Thorrablot.

Detta är tydligen inte en hednisk rit med blodigt offrade hanar av diverse arter. Det är en hedervärd hyllning av "traditionell isländsk matlagning". Jag är inte säker på om det är ett väl utvecklat practical joke som islänningarna utsätter engelsmännen för, eller om det bara är en manbarhetsrit av samma typ som när grabbarna i mitt barndoms kvarter hetsade varandra att äta mask, snor och någonting luddigt från Mickes mammas kyl. Läckerheter såsom rutten haj, testiklar och fårhuvudsylt står på menyn.

I London sammanstrålar tydligen ett antal islänningar vid denna tid varje år för att njuta av dessa kulinariska läckerheter som troligen uppstod under hård nöd och av att man var illa tvugna att hitta på konserveringsmetoder i en tid utan kyl och frys. Med den underbart torra brittiska humorn redogör Guardians mat-kåsör Lewry för mötet med inte bara maten, utan de entusiastiska konnässörerna i det anrika hotellet Mayfair, och deras minst lika entusiastiska intag av brennivín. Underbar läsning.
  1. Hákarl (putrefied shark)

  2. Blóðmör (filled sausage/black pudding)

  3. Hrútspungur (ram's scrotum with testicles)

  4. Lundabaggi (sheep's fat)

  5. Svinasulta (jellied ham)

  6. Svið (jellied sheep's head)

  7. Harðfiskur (bread spread made of fish)

  8. Hangikjot (smoked lamb)
För de som vill prova på lite isländska recept rekommenderas bloggen Icecook.

I helgen firade dessutom Sveriges Asatrosamfund vårblot vid Tingshögen i Gamla Uppsala.
Jag måste erkänna att jag hellre väljer snapps och rutten haj. Verkar vara lite mer sting i den festligheten...Andra bloggar om: , , , , ,6 kommentarer:

Martin sa...

En del av det där låter rätt gott. Jag har en kinesisk svärmor, så jag har ätit det mesta.

Calle Rehbinder, blotgoden som omnämns i artikeln, är en kompis till en kompis till mig. Han är en rätt sympatisk New Age-betonad asadyrkare. En gång reste han nid mot extremhögern, haha!

tingotankar sa...

Tacka vet jag stenåldersdieten: Blodig hjortstek med gravad lax, svamp och efterrätt på grillade äpplen med rostade hasselnötter. Och så en och annan delfin-filé och sälkuts-paj ;-)
Det gick bara utför med mänskligheten med domesticeringen...

Jag har inget emot Asatrosällskapet som sådant, de verkar vara en vettig och inkluderande grupp. Jag är bara lite bränd av alla dessa new age-religioner som påstår sig ha rötter i forntida religioner. Men där tar bronsålders-fanatikerna hem pokalen - t.o.m. över druiderna.

När ska människan lära sig att klara sig utan gudar..?

Martin sa...

Jag lär mina ungar att Gud är samma typ av person som Bamse och Pippi Långstrump.

tingotankar sa...

Min dotter har många roliga historier om bebisen Jesus. Vi har förklarat för henne att en del tror att Jesus var gud och hon har förklarat att hon håller med dom (har vi inget emot, hon är fem och tror oxå på påskharen). Däremot blev hon ritkigt upprörd på sin far när han påstod att prästen tror på Gud. Det kan väl inte pappa veta att han gör!! Helt rätt, man ska inte dra förhastade slutsatser om människor, inte ens präster... :-)

kai sa...

När den Enfödde Sonen var tämligen liten berättade han något om övernaturligheter som jag nu har glömt vad det var, men som jag kände mig föranledd att uttala mitt starka tvivel på. Han svarade förnumstigt: ”Man kan inte veta allt som finns!”
”Förbaskade religiösa dagisfröknar” tänkte jag och sa i min tur lika förnumstigt: ”Att man inte vet allt, betyder inte att man inte vet något.”
Sonen blev tyst och gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta. Nuförtiden röjer han glatt runt på Randis forum.

Sensmoralen är att om man ska lita på auktoriteter så är det bättre att lita på mig än dagisfröknar. ;-)

Anonym sa...

Thank you for referencing my content. For future blog entries, please add
© Scandinavia Travel - http://goscandinavia.about.com to reference the copied text.

Thanks,
Terri
http://goscandinavia.about.com