måndag 29 september 2008

Arkeologi-koloni

Under veckan som gick har delar av Riksantikvarieämbetet flyttat över vattnet till Gotland. Det känns overkligt för de flesta av oss inom arkeologin, en overklighet som blir desto mer påtaglig av att det mer är som en uppsplittring än en utlokalisering. Vissa delar flyttar, andra blir kvar i huvudstaden. Det kommer säkerligen ta ett tag innan det hela klarnar för oss ute i landet var man nu vänder sig för olika ärenden. Men det ska väl överutbildade akademiker som vi klara av...

Mest nervöst var naturligtis flytten av servrarna för hela RAÄ till Visby. Datorer och nätverk är numera ryggrad och ryggmärg på de flesta arbetsplatser, även om de ännu inte är hjärna och hjärta. Det mesta blir förlamat om de inte är igång. Hade småstressiga samtal med bibliotikarier och fyndansvariga i förra veckan som försökte fixa det som kunde fixas innan hela mejl-systemet och datorsystemet utsattes för en enorm utmaning. Enligt K-bloggen ska nu allt vara igång igen, bevisligen med ett nytt inlägg och ett foto på en tekniker som ser både glad och överrumplad ut av den goda nyheten. På K-bloggen har man också ett antal inlägg om själva flyttprocessen den senaste tiden, och foton på rum som ömsom töms, ömsom fylls.

För de som vill följa med i en mer personlig odyssé rekommenderar Lars Lundqvists blogg Arkland. Vi får hoppas att Gotlandsfärjan han äntrat inte irrar runt på Östersjön i 10 år bara.

Lycka till kamrater och hoppas att ni inte driver lokalbefolkningen till vanvett genom att rota i deras potatisland och sniffa runt i deras rosenbuskar. Med museum, högskoleutbildning, länsstyrelse, RAÄ och mer sommarstugor med pensionerade professorer än man vill tänka på, så är Gotland på god väg att bli en arkeolog-koloni utan dess like.


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: