onsdag 22 juli 2009

Storebror raderar

Uppdatering 22:02 - Guardian lyfter nu upp den här frågan med en lång och välskriven artikel.

Jag må vara en smått fanatisk förespråkare av digitalisering, Open Acces och internet som ett globalt medium, men jag är inte så förblindad av ideologi att jag inte också ser problemen med att publicera enkom i ettor och nollor och inte på papper. Så Manjoos senaste artikel on hur företaget Amazon har möjlighet att utan förvarning radera eböcker i Kindle gör mig ganska mörkrädd. Nu senast vaknade ett gäng Kindle-användare och upptäckte att George Orwells 1984 var raderad, ironiskt nog. Liknande saker har hänt med stora upplagor av flera andra författare, när företagen upptäckt juridiska problem med en del publicering. Skillnaden mot att köpa en bok i en affär blir påtaglig, även om ett företag skulle vilja dra in den i efterhand är det svårt eller omöjligt att genomföra, men allt fler domstolar börjar nu aktivt ålägga producenter att utnyttja tekniska möjligheter att radera eller stänga av produkter via fjärrkontroll.

Manjoos artikel som diskuterar konsekvenserna av denna nya juridiska möjlighet är minst sagt läsvärd, den är inte alarmistisk men den lyfter fram allvarliga frågor. Internet är fortfarande i spädbarnsåldern och det är allas vårt ansvar att se över hur den utvecklas och vilken makt vi vill lämna över i händerna på företag, lobbygrupper och regeringar. Manjoo hänvisar även till juridikprofessorn Jonathan Zittrain som har skrivit en bok om detta.

Apropå den pågående fajten mellan internet och traditionell media så har Slate Magazine dragit igång ett litet intressant experiment. Under ett par dagar kommer två trad-journalister enbart få sina nyheter via tryckta medier och två webtidnings-journalister uteslutande från nätet men inte från tidningarnas hemsidor (och de ska undvika aggregationssajter som snor ganska rakt av från de stora tidningarna). Utifrån det diskuterar de vad de vinner/förlorar med de olika angreppssätten. Den första chatten har redan tryckts och jag ser fram emot de kommande inläggen. Kortfattat kan man säga att de som bara läser tidningar missar uppdateringar och fördjupande information, medan de som håller sig till internetgenererade nyheter har svårt att sålla fram de mest aktuella frågorna. Men det ska bli kul att se vad dag två ger för intryck.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: