onsdag 1 juli 2009

Överraskning i brevfacket

I förra veckan hittade jag en bok i mitt brevfack som inte hade något att göra med arkeologi. Döm om min häpnad. Samtal i rörelse. Elva essäer om mänskliga möten och språkets kraft hette den riktigt snyggt formgivna lilla publikationen som dessutom är Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds årsbok 2009. Inget medföljande brev, bara förlaget som avsändare och det verkar som om jag har bloggen att tacka för den gåvan. Har bara hunnit småbläddra ännu, men det verkar vara en sån där bok som är perfekt som sommarlektyr när man tröttnat på taffliga deckarintriger. Temat är alltså samtalet, språket och möten:

Författarna behandlar kulturell och språklig kontakt över tid och rum från
översättarens brottning med humor i den antika grekiskan till invandrarens möte
med ett andra språk, från 1700-talets kulturmöten i den norrländska lappmarken
till vår tids fredssträvanden i Darfurprovinsen, och från kristendomens
mångfaldiga kroppsuppfattningar till totalitarismens beväpnade fredsbegrepp.
K-bloggen har gjort flera korta men intressanta inlägg om Almedalsveckan. Tydligen har regnet nu nått fram, men det kanske bara garanterar lite närvaro inomhus. Ed Yong å andra sidan deltar i en jättekonferens om vetenskapsjournalistik och dess framtid. Igår diskuterade han hur Twitter hjälpte honom hänga med i parallella sessioner (snacka om överpresterande kille) och idag ger han lite längre referat av ett par intressanta föredrag av Wired's Ben Hammersley och Google News grundare Krishna Bharat.

Amerikanska magasinet Archaeology presenterar de delvis ganska genuina försök att återskapa realistiska forntida miljöer i den allt annat än realistiska komedin Year One.

Apropå vetenskapsjournalistik och populärvetenskapliga tidskrifter så har Martin Rundkvist några väl tänkvärda åsikter om en del artiklar i magasinet Current Archaeology som verkar skrivna under ganska konstiga former.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: