tisdag 30 juni 2009

Hus och mer silvermynt

Uppåkra-bloggen på Sydsvenskan där Karl-Magnus Lenntorp berättar om den pågående undersökningen av vikingatida lämningar har verkligen skötts föredömligt. Nya inlägg ganska ofta och färska bilder från utgrävningen. För några dagar sedan meddelades att man hade hittat ett silvermynt i ett stolphål som man hoppades kunde hjälpa till med en datering av huset. Men det var faktiskt roligare än så. En blixtinkallad insats av en konservator från Historiska museet har kunnat få fram lite mer av ytan och myntet är romartida, med vad som troligen verkar vara en avbildning av en kejsarinna. Vilket är bra då de är lite färre och troligen kommer kunna bestämmas bättre när konserveringen slutförts.

Myntet präglades troligen på 100-talet e.Kr och att det hittats i ett stolphål indikerar möjligen att det rört sig om ett arvegods, eller kanske en upptäckt av en arkeologintresserad viking när det begav sig. Oväntade fynd är alltid roligast.

Sommaren verkar gå i silvermyntets tecken. Kalmar länsmuseum berättar på sin välförsedda blogg om undersökningarna av riktigt häftiga medeltida huslämningar i Prästhag och bland annat det silvermynt präglat under Knut Eriksson de hittat där, myntat ungefär 1000 år senare än det som hittats i Uppåkra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Daniel sa...

Det är härligt med uppåkragrävningarna, jag har funderat flera ggr på att åka ut där nu i sommar. Jag har det trots allt bara ett stenkast bort.