tisdag 9 juni 2009

Högerextrema hot mot arkeologbloggare

Jag är en varm förespråkare av att bloggar ska kunna kommenteras. Jag tycker att huvudpoängen är denna potentiella möjlighet till respons och dialog. Men jag har heller aldrig varit naiv nog att tro att det är oproblematiskt. För mig, som skriver mest om stenåldern och Open Access och dessutom inte är en känd person är problemen negligerbara. Jag har egentligen inte behövt radera en enda kränkande kommentar under dessa gågna två år (däremot en del spam och vid ett par tillfällen en uppenbar knäppis). Som jag noterade på ett seminarium jag en gång höll om vetenskapsbloggar så är situationen möjligen annorlunda om man istället skriver ofta och engagerat om högerextremism, nationalism och vikingatid. Ett sorgligt exempel på att det är så har nu uppenbarats på Magnus Alkarps nystartade och osedvanligt proffsiga blogg/hemsida. Detta lilla inlägg skrevs i förrgår:
Under fredagen blev denna sida, och jag själv, utsatt för en tjugotal hatinlägg
och mordhot från religiösa fanatiker och högerextremister - en härlig allians.
De som gjorde detta har nu blivit identifierade och åtal väntar. De här
angreppen har en lång förhistoria. Av det skälet kommer nu
kommentatorsfunktionen på den här siten vara avstäng för en tid framöver.
Magnus är sedan tidigare etablerad författare, har haft en blogg i UNT och skriver sedan länge om nationalismens påverkan på forskning kring vår förhistoria, särskilt vikingatid och medeltid. Att han blivit måltavla är därför inte så konstigt, men desto mer deprimerande. Det är skönt att se att dessa idioter iallafall identifierats, vi får hoppas på en snabb och stark markering från samhällets sida.

Magnus har alltså tillfälligt stängt för kommentarer, men han forstätter skriva sina jättebra texter. Bland annat om den statsunderstödda historieförfalskningen under 1600-1700-talet som syftade till att etablera Sveriges renommé genom att knyta våra kungalängder till allehanda mer eller mindre totalt påhittade sagokungar. Något att betänka i dessa tider av kris i finansiering av humaniora och den återkomamnde debatten av vad humaniora egentligen är bra för. Om man som Magnus och många andra gör den här typen av mörkermänniskor så förbannade så har iallafall de gjort skäl för brödfödan i min mening. Men jag hoppas innerligt att han och hans familj slipper mer av den här sorten ett bra tag framöver.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Leif sa...

Fy fan!

Vilket djävla otyg, men bra att du tar upp det och att Magnus reagerat!

För övrigt såg jag just att SD fick lite dryg 3,5% av rösterna i min hemkommun.... Bättre än Svenljungas dryga 7% i alla fall. I min uppväxtkommun (kungsbacka) fick SD bara 2, men det beror väl på att M (drygt 30%) är så väldigt långt åt höger där att det inte finns så mycket plats kvar...

Micke sa...

Mycket tråkigt, en blogg utan kommentarer känns stympad och det är sorligt att det skall behöva bli på det här viset.

Martin sa...

Vafan! Nazzesvin och knutbydårar!

Björn Nilsson sa...

Magnus' blogg är en av de finaste sidorna jag läst - tack för tipset om den! Hoppas missdådarna får sina näsor omvridna ordentligt.

Men med moderering tror jag man oftast kan hålla knäppgökarna stången från bloggen. Märker de att de blir refuserade går de någon annan stans.

Tyvärr får man nog räkna med att hot och påtryckningar kommer att fortsätta, och inte bara från galningar och obskyra småsekter. Det är ju många krafter som är inne och vill styra exempelvis hur historieskrivning ser ut utan att gå vida vetenskaplig forskning och debatt.

kai sa...

Vadan allihopa samtidigt?

Kurt sa...

Jag vet inget om bakgrunden, men kommer det många hatiska inlägg så kan man gissa att sidan har blivit omnämnd på något forum. När det gäller andra medier, så har de flesta som tillåter kommentering av artiklar, kommenteringsfunktionen avstängd nattetid när de inte har övervakning (t ex DN). Medan t ex SvD nattetid får in en massa rasistiska och högerextrema kommentarer.

Martin sa...

Lustig situation det där, att man som utgivare av en webbsajt kan åtalas om man låter hatbrottsbetonade kommentarer ligga uppe. Jag vet inte om det spelar någon roll var på klotet servern står. Hets mot folkgrupp är iaf en av aspekterna jag tänker på när jag gallrar kommentarerna på min blogg.

Men sådant är extremt sällsynt hos mig. Den överlägset största gruppen bland de dumpade kommentarerna är spam. Ofta folk i Polen och Turkiet som försöker förbättra sina sajters google rank genom att skapa länkar från sajter med många läsare. Vad jag vet bortser dock Google från länkar i bloggkommentarer, så det är fåfängt.