torsdag 4 juni 2009

Gonattsagor i jordens skymningstimme

Regn + Stress = Ta barnen i bilen till skola/dagis på morgonen

Dottern (snart 7 år) i baksätet frågar: "Mamma, kommer oljan ta slut innan jag dör?"

Mamma åker med nöd och näppe inte ned i diket. 

"Varför undrar du det, har ni pratat om det på skolan?"

Dottern mumlar något nekande. Kanske läste farmor boken "Pelle och farbror Ottos uppfinning" igår som gonatt-saga. En bok av Jan Lööf som handlar om bilen, bensinmotorn och framtiden utan olja. Vi här läst den förut, men saker börjar klicka i huvudet på ungar i den här åldern.

Sista biten in till skolan pratar vi om att oljan nog kommer ta slut, och att det är både dåligt och bra. Bra för att man jobbar hårdare nu på att skapa bilar som kan åka på annat än bensin. Uppfinnare sitter just nu överallt och funderar på hur man kan göra detta bättre, säger jag med mer övertygelse än jag känner. 

"Inte du, du är arkeolog" säger dottern med sedvanlig brutalsanning.

"Kanske du kan bli uppfinnare när du blir stor", säger en smått desperat och skamfylld mamma som valt ett så själviskt yrke.

Sakta men säkert kommer mina barn att börja inse att det förväntas av dem att de ska rädda en värld på avgrundens rand: krig, eviga konflikter, svält, miljöförstöring och total global ekonomisk kollaps.

Kanske inte var så dumt med den där sommarkursen i forntida teknik ändå. Jag kan alltid lära mina barn att göra keramik, slå till en flintyxa och laga mat i en kokgrop...

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

kai sa...

Frågan är hur man klarar sig så långt att det är lugnt nog att man hinner sitta och knacka flintyxor. Det gör ont i hjärtat varje gång jag tänker på hur barnen ska klara sig.

tingotankar sa...

Vi är iallafall bosatta på en bra höjd så när havet stiger då polerna smälter blir inte vårt hus dränkt.
Man måste tänka framåt.

kai sa...

Man kanske skulle gå på kurs på Civilförsvarsförbundet och lära sig överleva när vattnen är fulla med kolera och benen är fulla med splitter.