tisdag 16 juni 2009

De gräver i norr, de gräver i syd

Som sommaren har varit hittills har jag lyckats hålla min gräv-avundsjuka i schack någorlunda. Råkallt och oupphörligt ihållande regn är bland det värsta som finns på en utgrävning. men imorse var det för en gångs skull strålande sol och jag känner mig föranledd att vidarebefodra lite tips om pågående utgrävningar.

Terra Incognita uppmärksammade mig på att Sydsvenskan anlitat Karl-Magnus Lenntorp att hålla igång en Uppåkra-blogg parallellt med årets undersökningar. Ett utmärkt initiativ, hoppas han orkar uppdatera den med jämna mellanrum. De har också en egen hemsida med infromation om de gågna årens undersökningar.

Inte exotiskt nog med skånsk leråker? Kai skickade mig en länk till en blogg för utgrävningarna av Ashkelon söder om Tel Aviv, som precis dragit igång för säsongen. Ashkelon var huvudstad för Kanaan, en viktig hamn för Filistinerna och blev rejält manglad av Nebukadnessar II armé runt 600 f.Kr. Häftiga lämningar, men att gräva i den hettan är inte mycket roligare än att stå till knäna i ett vattenfyllt schakt i min mening.

Nej, vi sticker norrut istället. Fokus Arkeologi-portalen länkade mig vidare till utgrävningar av stenålderslokaler vid Bodträskå i Norrbotten. Området eldhärjades 2006 och brandgator höggs upp i skogen. Stenåldersvisten hade inventerats i området tidigare och kalhuggningen gjorde att man nu måste göra en räddningsinsats. Boplatserna är runt 7000 år gamla och Åsa Lindgren vid Norrbottens museum leder undersökningarna. Man får hoppas att de förskonas från den värsta mygginvasionen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Johan sa...

De gräver i väster med. En annan exotisk plats är Ichkabal i södra Mexiko, en plats som vissa mayaforskare tror ruvar på en hel hemligheter (önsketänkande enligt mig):

http://dti.inah.gob.mx/index.php?option=com_content&task=view&id=3273&Itemid=150

tingotankar sa...

Ichkabal - var det inte han som såg den huvudlösa ryttaren i Sleepy Hollow?
Hoppas de arkeologiska undersökningarna hittar huudlösa skelett... ;-D

Vad tror du finns där Johan?

Johan sa...

Huvudlösa skelett finns i vissa kungagravar. En intressant hypotes är att den förste kungen av staden Tikals grav har påträffats (läget tyder på det). Skelettet saknar dock huvud, men vissa ikonografiska detaljer från en senare kung (ca. 300 år senare) kan tolkas som han bär föregångarens huvud i sin regalia...

Något sådant tror jag inte man hittar i Ichkabal. Men man tror sig kunna få reda på mer om Tikals ärkefiendes (ormkungarna) äldre historia. Ormkungarna låter som hämtat ur en dålig roman men mayanamnet på kungadömet är Kaan (betyder orm) och hieroglyfen är ett snyggt ormhuvud. Det är nog lite av nationell prestige oxå. Tikal ligger i Guatemala och Kaankungadömet låg mestadels i Mexiko.

Karin sa...

Hej! Spännande! Jag läste i DN idag om utgrävningen i Täby som vi tyvärr inte hinner ta oss till och titta. Finns det någonstans samlad info om pågående/planerade utgrävningar på olika ställen i Sverige som man kan besöka när man är ute och åker på semestern? Det vore lite roligt att göra en sådan avstickare.

tingotankar sa...

"Karin - tyvärr finns det ingen sammanhållen digital tjänst för pågående utgrävningar. Det vore en bra idé för Ämbetet i framtiden tycker jag.

Ämbetets grävkontor UV har ganska bra information om olika pågående projekt på en av sina hemsidor. Det kan man kolla upp. I övrigt kan man titta in på länsmuseernas hemsidor för de områden man åker igenom. Det är inte alla som gräver men många gör det och de brukar ha information om det isåfall.

Arkeologikonsult är ett av de större privata grävföretagen. SAU och Kulturmiljövård Mälardalen är två andra.

De flesta grävningar är ganska oupphetsande för allmänheten att beskåda, men det finns undantag. Om det är större projekt är det värt att kolla om de ger guidade turer - mycket vanligt nuförtiden. Om det ges guidningar ska man helst komma då och inte vid andra tidpunkter då de behöver lite arbetsro. Om det är mindre grävningar utan turer är de mindre utsatta för horder av turister och de kan ha tid över för enskilda besökare.

Man ska komma ihåg att det rör sig om arbetsplatser, att tidsschemat ibland kan vara hektiskt och att privata besök kan krocka med annat de behöver göra just då. Man får hemskt gärna titta sig omkring, men kan inte alltid förvänta sig en alldeles egen guidning av personalen.

Karin sa...

Tack för tipsen! Jag får söka lite i närheten av sommarens färdvägar. Hittar vi en guidad tur vore det förstås bingo, men det vore roligt bara att se hur det ser ut i verkligheten - både för mig och barnen! Vi tittade tillsammans på skelettet i DN i morse och de tyckte det verkade vara ett väldigt spännande jobb :-)