söndag 21 juni 2009

Om konsten att rensa kloaker med napalm

Man vet att man blivit vuxen när God Morgon Världen i P1 är veckans höjdpunkt. Eller nåt. Det är sällan jag hinner lyssna igenom hela 2-timmarssändningen men det gör inget i sig för det är ofta någon intressant intervju, ett tänkvärt inslag och framförallt en härlig krönikör. Ingen slår vår husgud Ludvig Rasmusson förstås, men Ulrika Knutsson har också kommit att bli en favorit efter hand och de tillfälliga gästkrönikörerna är ofta bra de med. Så det var liksom dubbelt beklämmande i morse, när jag för en gångs skull hade en riktigt supertrevlig frukost (plast-pappas hus i Öregrund, lummig trädgård, solsken och havsutsikt, solen värmer på ryggen), att behöva utsättas för en nästan parodiskt förbannad Svante Weyler. Ännu en inskränkt medlem av kulturella eliten som häller ett öskar galla över "nätet" och den kloak till tillhåll det tydligen är för allehanda anonyma blötdjur. 

Visst - jag är den första att medge att det finns puckon därute som tar varenda chans de får att göra livet surt för andra. Om inte annat så påmindes jag om det när jag idag såg att Magnus Alkarp lägger sin förträffliga blogg på is eftersom han i nuläget varken kan eller orkar hålla stång mot ett gäng kristen-fundamentalistiska nazister som inte står ut med att han i sin forskning visar att hela deras idé om ett överlägset renrasigt Norden vilar på ren kvicksand. Jag hoppas Magnus orkar fortsätta lägga ut lite av sina texter iallafall, även om han nu stänger ned kommentarsfunktionen. Så visst, kloakråttor finns i vårt samhälle och de utnyttjar gärna nätet om det går. 

Weylers huvudexempel verkade däremot mest röra sajter som hänger ut förmodade kändisar med namn när de mer eller mindre trovärdigt misstänks för brott. Att få göra detta som ritkiga tidningar håller sig ifrån (när de inte av misstag påstår att en namngiven kändis är på rehab, eller en LO-ordförande vägrar svara på frågor fast de frågat en okänd kvinna av misstag dvs). Detta är tydligen ett sånt oskick att Weyler jämför det med Stasis angivarverksamhet och undrar varför man inte kan reglera bort det. 

Svante - det är klart att man kan reglera bort det (nästan). Man kan installera enorma databaser som filtrerar allt vad folk gör på nätet, larma polisen om misstänkta termer dyker upp, spara ip-adresser i 10 år så att folk håller sig i skinnet. Frågan är bara om inte det leder till något mycket närmare Stasi än ditt exempel. Om medlen man använder sig av är 1000 gånger värre än det goda resultat man möjligen kan få, är det då värt det? Varför ska vi få skicka post anonymt, ringa anonymt, skriva insändare anonymt, meddela anonymt till journalister? Vi har väl inget att dölja någon av oss? Vi litar väl på Staten och Säpo? Det finns alltid människor som missbrukar de medborgerliga rättigheterna. Om vi satte kameror överallt skulle vi säkert kunna förhindra en hel massa brott - men vi gör det inte därför att... fundera över det svaret en stund Svante.

Sen måste jag säga att det är patetiskt att höra någon bli så övermåttan indignerad över att ett gäng halvkända människor blivit uthängda på någon sajt jag aldrig besökt och aldrig kommer besöka. Visst finns det en stor grupp svenskar som säkert intresserar sig nåt vansinnigt över att en eller annan Stureplans-profil finns omnämnd, men jag vågar nästan svära på att minst 50% av dessa sajters besökare kommer från samma intressesfär av journalister, kändisar, party-proffs och proffstyckare. Få andra kittlas av detta än de som känner de inblandade.

Jag vet inte hur Magnus Alkarp ställer sig till anonymiteten på nätet, han som verkligen har något att klaga på. Jag skulle förstå och sympatisera mer med honom än Weyler om han var negativ. Men till saken hör också att en del av de mordhot han utsatts för har kunnat spåras till ip-adresser och polisen har en utredning på gång. Ni förstår - nätet lyder under precis samma lagar som allt annat i samhället. Om man hotar någon till livet är det straffbart och polisen kan inleda brottsundersökning. Det behövs faktiskt inte i de flesta fall en separat speciell "nät-lag", för vi har redan Svea Rikes Lag. Ni vet, den som även skyddar meddelandefriheten, yttrandefriheten, organisationsfriheten. 

Nina Wormbs skriver jättebra om teknikneutral integritet, Magnus Engblom har ett roligt gästinlägg på Opassande, PJ Anders Linder skriver ett så bra debattinlägg att jag önskar att någon kunde rama in det och skicka till Svante W med rekommenderad post. PJ kanske kan förklara för Svante vad debatten egentligen handlar om, fast han liksom jag verkar börja ge upp hoppet att göra sig förstådd hos människor som sätter fingrarna i öronen och rabblar barnkammarvisor. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: