måndag 1 juni 2009

Skelett från möjligen utdöd val hittat på Västkusten

Kota från rätval. Foto: Tommy Svevia/Scanpix

Göteborgs universitet har gått ut med ett pressmeddelande om att det har hittats ett 10.000 år gammalt valskelett vid utgrävningarna i samband med utbyggnad av E6:an vid Skee, Strömstad. Benen hittades tidigare i april, jag vill minnas att jag hörde vissa rykten via djungeltrummorna i den vevan. Skelettet undersöks nu av Thomas Dahlgren på zoologiska institutionen som har kommit fram till att det rör sig om en rätval. Fyndet är uppenbarligen intressant även ur zoologisk synvinkel:
Det finns idag fyra arter av rätval. Extra intressant är att valbenen i sin
storlek och utformning påminner om en femte art: den mystiska
”swedenborgsvalen”, första gången beskriven av vetenskapsmannen Emmanuel Swedenborg på 1700-talet.
–Det finns tidigare benfynd i Västsverige från det man tror är swedenborgs rätval. Men eftersom det är komplicerat att artbestämma valben som påträffas i jord är det inte utrett om valen verkligen funnits, det kan lika gärna vara en myt, säger zoologen Thomas Dahlgren.

Dahlgren och Leif Jonsson, vars namn är välkänt för arkeologer och osteologer, har tagit DNA-prover på benen och de ska analyseras av forskare vid Natural History Museum i London.

Runtom valbenen påträffades även rester av andra organismer som levt av döda valar och som även de är utrotade nu. Fyndplatsen ligger idag 75 meter över havet, men för 10.000 år sedan stod havet så högt i samband med isens avsmältning. Det verkar som om djuret dött ute i vattnet, för fyndplatsen är alltså inte en dåtida bosättning utan snarast en dåtida havsbotten. Leravlagringar har sedan lett till att benen packats in i en syrefri miljö och därför kunnat bevaras så väl.

Västkusten är en ovanligt fördelaktig miljö för denna typ av fenomen, och även slaktrester från så gamla bosättningar från stenåldern har påträffats. T ex nästan hela skelett av tumlare och delfiner. En sådan plats är Huseby Klev på Orust som bland annat Bengt Nordqvist grävt ut och nu senast Leif Häggström ska skriva om. Måns Sjöberg illustrerar, och en av hans akvareller på delfinjakt ligger ute på hans blogg för beskådande.

Fakta swedenborgsval (Balaena swedenbo´rgii)
Valarten anses ha förekommit i Nordsjön från inlandsisens avsmältning och fram till för cirka 8 000 år sedan, och därefter dött ut. Ett tiotal benfynd av arten finns från Västsverige. Det har dock spekulerats i att benfynden förväxlats med andra arters, och att swedenborgsvalen aldrig existerat.
Källa: Nationalencyklopedin

Hittills har jag hittat små blänkare i Sydsvenskan, SvD och på Sveriges Radio P4, samt en lite längre artiklar i DN och GP, men pressmeddelandet från Göteborgs universitet är det mest utförliga.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Kurt sa...

Det danska radioprogrammet Natursyn (som svenska naturmorgon, men med verklig betoning på aktuell forskning), hade nyligen ett mycket intressant program om valar. Genom att studera deras ljudsignaler, så kan man tolka deras beteende, vad de äter, hur djupt de dyker etc. Programmet tog också upp näbbvalarna, där man fortfarande inte vet hur många arter det existerar i dag!


http://www.dr.dk/P1/Natursyn/Udsendelser/2009/05/05132021.htm

tingotankar sa...

Ganska svindlande när man inser hur stor yta av jorden som täcks av vatten - och hur lite vi faktiskt vet om djurlivet där, även när det gäller något så stort som valar.

Niklas sa...

När valar ändå är ämnet, vill jag tipsa om ett program som brukar gå på Animal Planet; Whale wars, någon som sett det?

Är en dokumentär i flera delar där man får följa rätt aktivister och deras kamp mot olaglig valjakt.