onsdag 24 februari 2010

Datordilemma

Jag behöver hjälp och råd. Min laptop, min älskade Toshiba Portegé som inhandlades begagnad under avhandlingstiden och troget tjänat mig i flera år, börjar blir trött. Mycket trött. Och bete sig allmänt obalanserat. Lite som mig själv med andra ord. Jag kan tyvärr inte byta ut min hjärna eller uppgradera mitt eget arbetsminne, men jag kan och måste göra något åt min bättre hälft - min pc. Frågan är vad jag ska satsa på? 

Jag vet vad jag inte behöver - jag behöver inte en laptop som fyller samma funktioner som en stationär dator. Vi har en arbetshäst hemma i lägenheten och det duger för mig. Jag behöver heller inte ett kraftpaket med supersnabb grafik för avancerade spel eller för att skapa 3D-animationer. Det skulle visserligen vara kul, men jag har varken tid eller energi för sånt just nu. 

Jag vill ha något som är mycket bärbart, ultra-portabelt, max 1,3 kg helst så att jag kan släpa med mig underverket överallt, varsomhelst, närsomhelst. Jag vill ha bra uppkoppling, 3G vore bäst men jag kan övertygas att nöja mig med bluetooth och använda t ex mobilen som 3G-modem. Jag är också lite såld på idén med bra batteritid, så att jag vet att den håller igång även om jag är på resande fot i flera timmar och inte behöver släpa med mig sladden på bibliotek och seminarier. Jag vill också att den ska vara relativt billig, jag har ingen lust att betala obscena summor - tvärtom! Med de specifikationerna lutar det ju åt en Netbook och jag vill gärna ha in tips och rekommendationer på sådana.

Men jag är inte helt övertygad. Notebooks har ju börjat krympa ned i både pris och vikt så att gränsen mot Netbook blir allt mer suddig. Batteritiderna har klart förbättrats, även om de inte är lika imponerande så klart. Fördelen med dessa är att jag får mer än ett internet i snygg förpackning med lite ordbehandling. Jag kan fixa bilder i bildbehandlingsprogram och trixa med powerpoint-presentationer utan att riskera överhettning. Och det kan vara användbart för mig minst sagt. Eftersom jag har en bra smartphone numera kanske behovet av it + pc är riktigt lika stort heller... (who am I kidding!?)

Så vad tycker ni? Netbook eller Notebook och isåfall vilken? Vad ska jag tänka på, vad är onödigt bjäfs, vad är absolut nödvändigt? Finns det nåt läckert som ska släppas under våren som jag bör vänta på, eller finns det bra produkter som just nu faller i pris för att de snart ska ersättas av en ny modell?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

11 kommentarer:

Hunden Knut sa...

I am very happy with my Sony Vario VGN-TZ21XN. Not cheap but definitely worth it. However, I certainly would not recommend Vista. Better get XP or 7.

Check this Sony netbook for 4990 incl. Moms. (no DVD though and only 1GB DDR2, but 8.5 hours battery, 250 GB HD, 10.1 inch screen, mic and camera, 1.33 kg). If you upgrade that to 2 GB RAM you will have a fine, lightweight and reliable machine.

Martin sa...

Jag bryr mig inte om modeller längre. Jag köper burken som ligger mitt i prisspektrum: varken de dyraste eller de billigaste modellerna är prisvärda. Senast en Lg-netbook på Siba, tog skyltexemplaret, fick 500 spänns rabatt.

magnus hallgren sa...

Jag köpte en macbook pro 13" för några veckor sedan på office store i gävle och är hur nöjd som helst, den är tunn och lätt men ändå riktigt rejält byggd i ett stycke aluminium, skärmen är riktigt skön för ögonen, tangentbordet är mycket behagligt(och bakgrundsbelyst nice) men det bästa är att eftersom det är en mac så är den toksmidig att jobba med, allt startar direkt aldrig nåt krångel när man ska installera nåt och inga virus eller trojaner, och skulle man behöva köra något i windowsmiljö så går det oxå bra på macar nuförtiden, vill man ha en ännu mindre dator så finns macbook air som får plats i ett hålkuvert spana in på apple.com/se

jag själv har kört pc ända sen jag bytte från amiga när jag va 13 år typ och det var inga problem att vänja om sig

Ludvig P-D sa...

Jag måste hålla med föregående talare. Även jag skaffade en macbook pro nyligen, strax före jul, och är hur nöjd som helst. Efter ungefär 10 år som pc-användare är det otroligt skönt med en mac, inget strul whatsoever (hittills), helsköna miljöer att arbeta i, knappt några virus att oroa sig för. En jävligt skön dator helt enkelt, lätt och snygg och pålitlig. Men säkert dyr, jag vet inte, jag fick min av jobbet.

kai sa...

En MacBook Air är väl precis det Åsa behöver. Visserligen något dyrare, men det tar man igen på krångelfriheten.

magnus hallgren sa...

idag har jag suttit lite med en pc för att redigera filmer och jag höll på att kasta ut burken genom fönstret den hänger sig och frågar efter konstiga drivrutiner och öppnar en massa program jag inte vill ha öppen, ruskigt skönt att sen sätta sig i soffan med macbooken och det bara är att göra det man vill göra med datorn istället för att svära över drivrutiner

tingotankar sa...

Martin - jag tänker ungefär som du, specifikationerna är viktigare än märket. Men det känns skönt om de kommer med rekommendationer.
Sony Vaio är definitivt på min topplista,

När det gäller Mac så vet jag att jag skulle älska den, men priset avskräcker definitivt. Dessutom känns det som om jag gjorde ett val i höstas när jag köpte ny mobil och tog en android-mobil ist f en iphone. MacBook Air är så vacker och perfekt att den får mitt hjärta att gråta, men jag tror jag skulle vara mer avslappnad med en billigare pc - krångel eller ej.

Unknown sa...

eftersom jag vet att du tycker mina UMPCs med 6-7 tums skärm är för små så får jag väl rekomendera 10 tummare.

Med maxvikt på 1.3 kg, och önskemål på inbyggd 3G/HSDPA blir det isåfall HP Mini 5101 eller Acer Aspire One Pro 531H. Dessa två skiljer sig från konkurenter i samma format genom att ha snabbbare hårddiskar och större ram-minne (eller åtminstone möjlighet att uppgradera).

/ Fredrik

tingotankar sa...

Ja det står nog mellan HP o acer för mig. Har sneglat lite på MSI oxå

Teheimar sa...

Det är sådär generellt sett svårt at säga direkt vad man behöver.

Det finns olika, netbook och olika subnotebook och olika laptops.
Specifikationer är väl viktiga, men eftersom du skall ha med den på resor etc är byggkvaliten något som du bör ta hänsyn till.

Det är enklare att egentligen fråga först hur mycket du kan tänka dig lägga ut för datorn som sådan och hur mycket som du vill betala för service/uppgraderingar/underhåll per för den?

Sen inte minst, vilka program använder du?
Eftersom du skall ha datorn med dig ofta, är det ju den datorn du kommer göra lite allt möjligt på.

Baserat på lite olika erfarenheter så skulle jag avråda från allt som är under 10 tums storlek.

Tyvärr är det också så att allt under cirka 1.7 kg är rätt så dyrt om det skall både hålla och leverera lite.

Netbooks med Intel ATOM skulle jag säga faller bort helt och hållet om du inte garanterat gör något annat än surfar lite lätt och skriver i word utan att ha med bilder, inga layoutprogram eller större excel stycken.
Använder en Intel Atom stationär "netbook" på extrajobbet och den är inte så värst strålande.
(mycket excel ibland, det klarar inte den så bra, liksom fler än 5-6 flikar i firefox).

Sådär som kommentar skulle jag rekommendera en HP Elitebook eller en Thinkpad om du kan hitta den begagnad med garanti. Kolla inrego.se tex eller dylika.
Anledningen är att dessa är ofta inte särskilt tunga, men byggda som stridsvagnar och har adekvat kylning.

Räkna med att det kan behöver uppgradera ram-minnet till maximalt möjliga. Det är oftast värt det, liksom att kolla om det går att köpa ett högkapacitetsbatteri.
Mvh
/Teheimar

tingotankar sa...

Teheimar - tack för jättebra råd. Ska definitivt kolla upp dem. Har insett att jag nog måste ha en med lite mer kapacitet eftersom jag så ofta jobbar med powerpoint.

Funderar vidare...