torsdag 25 februari 2010

Vetenskap som podcast och bloggar

Resorna tur och retur till Stockholm har varit ganska knäckande för humöret de senaste veckorna - sen efter nyår faktiskt. Men även i vanliga fall kan de tära lite på psyket när man är för trött i hjärnan för att läsa något. Lyssna på musik är trevligt, men slutar ofta med att jag somnar 10 minuter innan vi är framme bara för att vakna frussen och sur. Podcasts är min räddning i tillvaron - sjunka ned i stolen och lyssna på roliga och informativa sändningar med mina favoriter, när det passar mig.

En av de absolut bästa är Guardian Science Podcasts med Alok Jha som har en nästan löjligt behaglig röst. En halvtimmessändning är perfekt för min resa dessutom. Varje vecka kommer en ny, med intressanta inbjudna gäster och aktuella frågor. Denna vecka diskuterades ämnet "vänner" - varför har vi vänner evolutionärt sett, hur behåller vi dem, och hur många vänner kan man ha egentligen? Inbjuden var antropologen Robin Dunbar som skrivit en ganska välkänd bok om skvaller, lopp-plockning och språkets evolution. Andra ämnen som tas upp är om samarbetet mellan vetenskapsjournalister och forskare är för samspelt och huruvida den genetiska studien av Tutankhamon egentligen säger nåt intressant om det förhistoriska Egypten. Veckan innan hade de en jätteintressant podcast om varför människor gör musik egentligen.

Förresten är nu nomineringarna till Research Blogging Awards 2010 officiella nu. Det är vetenskapsbloggar som presenterar och diskuterar forskningspublikationer och artiklar på ett seriöst och givande sätt, fördjupar och breddar den vetenskapliga debatten i allmänhet. 20 kategorier har valts ut, med 5-10 finalister i varje kategori. En del av bloggarna är experter inom sitt fält, en del är lärda och begåvade lekmän. Röstningen öppnar om en vecka, så passa på att kolla in dessa bloggare och deras inlägg för de är verkligen superba exempel på hur bra och viktigt bloggen kan vara som medium för att sprida kunskap om aktuell forskning.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: