söndag 6 juni 2010

Doktorspromotionen Uppsala universitet 2010

Vi var ju ett gäng som promoverades till doktor förra veckan. Här är lite bilder från det jippot. Promoveringar är en salig blandning av gamla riter och nya påfund. Varje lärosäte kör enligt delvis egna rutiner, men på det stora hela är det samma visa. Doktorerna promoveras fakultetsvis, varje fakultet utser en promotor från sina egna led som håller i ceremonin. I Uppsala sker det i den ordning som vetenskapsområdet etablerades på universitetet. Det betyder att teologerna inleder, följt av medicinare och jurister och sedan humanister, samhällsvetare och naturvetare.


Hela gänget efter akten. Från vänster till höger: Anna Karlström, Lotta Hillerdal, Henrik Berg, C-G Ojala, Daniel Löwenborg, Åsa Strandberg, Thomas Eriksson, undertecknad.


Intåget i aulan. Fanorna representerar "nationerna", dvs studentsammanslutningarna som baseras på ett eller flera landskap.

Mina barn i förgrunden, kollar in de doktorer som gått upp på scenen och väntar på att kallas fram av sin promotor som står vid podiet i mitten. Jag sitter och väntar nere till vänster. och väntar, och väntar... det tar tid.


Äntligen är det dags för Historisk-Filosofiska fakulteten. Vår promotor var Lana Troy, professor i Egyptologi - passande nog eftersom vår institution totalt dominerade fakulteten: 8 av 13 promovendi. Alla hade inte disputerat denna termin, men 7 hade tagit examen sedan hösten. Lotta Hillerdal har precis tagit emot sin krans och sitt diplom och Anna Karlström är på väg fram emot promotorn. Jag står därnäst på tur.


I de fyra stolarna framför scenen sitter rektor, vice rektor, ärkebiskopen och landshövdingen. Promotorn får själv välja om han/hon vill göra anförandet på latin eller svenska. Eftersom detta är Uppsala valde de flesta det förra. Men tack vare ett par tappra promotorer som valde svenska kunde resten av oss gissa oss till vad som sades.Anna Karlström har fått sina insignier, dagen till är klädd i laotisk dräkt. Vilket är passande då hennes avhandling handlade om kulturarvspolitik i Laos. Jag har ropats fram till Lana som sätter kransen på mitt huvud. Jag hade glömt testa den och var lättad över att märka att den inte sjönk ned runt min hals.


Efter det att man fått kransen leds doktorn över pulpeten som kallas parnassen efter det grekiska berget Parnassus, där enligt mytologin musorna lever. Väl på andra sidan överlämnas diplomet. Ett tredje insignium är så klart doktorsringen. Den är dock inte en nödvändig del av ceremonin, de som vill kan köpa dyrgripen i förväg och när de väl satt sig igen får de sätta den på sitt eget finger.


Sedan går promovendin fram och bugar eller niger (som andan faller på) för rektor som symboliserar universitetet. Eftersom det rörde sig om uppemot 200 doktorer (mest medicinare och naturvetare) så tar hela ceremonin uppemot 3 timmar, men själva processen är högeffektiv. Daniel Löwenborg är redan på väg mot parnassen...


Efteråt samlas hela gänget på trappan (om det inte haglar eller ösregnar) för fotografering.


Efteråt fick ungarna prova kransen. De höll sig beundransvärt lugna under ceremonin och smet bara ut på slutet för lite välbehövlig frisk luft.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Martin sa...

Grattis! Jag skippade promotionen eftersom den a) var dyr, b) involverade bernadötter.

Lars L sa...

Grattis!!

kai sa...

Kul!

tingotankar sa...

Tack! Så farligt dyr är inte tillställningen om man skippar guldringen, vilket jag gjorde tills vidare. Kanske kan kolla om det går att få en i mässing istället...

Eva Ahl-Waris sa...

Grattis! Intressant att ni får lagerkrans och ring som doktorer. Vid HU får man det som magister och sedan som doktor ges man hatt och värja. Vad månne det beror på? Jag skall gräva fram mina universitetshistoriska atlas och kolla :)

tingotankar sa...

En värja!!? Får man ändra sig och doktorera i Finland istället? Seriöst coolt. Gissar att akademikerna behövde vapen för att försvara sig mot alla tuffa finnar som tyckte de var bokmalar...

Anledningen till att vissa får hatt och vissa får lagerkrans beror på detta med "gammalt" resp "nytt" fakultet. Så teologer, medicinare och jurister får hatt, humanister, samhällsvetare och naturvetare får krans. Sen får man köpa hatt efteråt om man vill, men det kommer inte jag göra.

En värja däremot...