tisdag 22 juni 2010

Vikingar: prinsessor, vandringsturer och barnsligheter

Även en frälst stenåldersfanatiker som jag måste erkänna att vikingar är kul och fantasieggande. Det har väl till stor del att göra med att det faktiskt är en förhistorisk period som vi har lite specifik information om, t.o.m. personnamn. Det är klart, för resten av Europa är denna tid (c 750-1050 e.Kr) inte förhistoria utan medeltid. De har katedraler, borgar, kungadynastier, kloster, städer och universitet.

Nyligen rapporterades i Guardian om analyser av ett skelett som förmodades tillhöra Eadgyth (Edit), barnbarn till den anglo-saxiske konungen Alfred den Store och syster till Athelstan som var den första att titulera sig kung över britterna. Hon levde mellan 910-946 e.Kr och giftes bort med Otto den Store av Tyskland. På en grav i katedralen i Magdeburg har det funnits en inskription att hon är begravd där, men som alla historiker kan förtälja brukar denna typ av skriftligt bevis ofta visa sig vara felaktigt. Den ostoelogiska analysen visade att det i alla fall rörde sig om en kvinna i rätt ålder och isotopanalys av hennes tandemalj visar att hon med största sannolikhet växt upp i södra England. Det verkar alltså som om det stämmer i detta fall. Ett fascinerande livsöde.

Tidsperioden mellan romarrikets sönderfall på 500-talet e.Kr och kristendomens etablering på bred front i Norden på 1000-talet är utan tvekan otroligt intressant. Om man vill ta tillfället i akt att vandra igenom några svenska kulturminnesmiljöer som härrör från denna period så kan man försöka ta sig till Gamla Uppsala i sommar. Museet och Riksantikvarieämbetet arrangerar visningar av utställningarna och av området för både barn och vuxna. I augusti kommer det dessutom ske riktiga utgrävningar. Det är John Ljungkvist som leder undersökningen av den ena kungsgårdsplatån som en del i sitt forskningsprojekt. RAÄ kommer också utföra georadar-undersökningar av Gamla Uppsala i sommar.

Guldföremål påträffade Östhögen i Gamla Uppsala. Mer information finns att hitta i Historiska museets databas och i John Ljungkvists avhandling från 2006.

För de som är i Stockholm och behöver hitta på nåt att roa barnen med så fortsätter Historiska museet att ha aktiviteter på sin innegård. De hittar på en hel del som kan roa vuxna också (vuxna som är intresserade av forntid och arkeologi vill säga).

Uj, det var så mycket järnålder så jag måste kasta in något väldigt uråldrigt som motvikt. Henrik Brändén berättar på sin blogg om nya genetiska analyser av mammutar som avslöjar hur dessa tjockhudingar från Afrika anpassade sig till istiden i norra hemisfären. Intressant!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: