tisdag 10 augusti 2010

Englands äldsta hydda hittad på Star Carr

Det finns vissa namn som för arkeologer håller en speciell mening, långt utöver de ting som hittades på platsen eller vad den en gång användes för. Star Carr är ett sådant namn, en tidigmesolitisk bosättning i England där våtmarken bevarat ben och organiskt material i unik omfattning. Men det som gör platsen extra viktig för arkeologer är att Star Carr är förknippat med ett annat namn: Grahame Clark, Disney professor i Cambridge (vilket är mer seriöst än det låter). Clark som ledde undersökningarna och publicerade dem använde den fantastiska platsen för att lyfta fram hur arkeologi kunde bli mer än bara sakletande och skattjakt, hur vi kunde använda det mest oromantiska, rester av slakt och måltider, för att skapa oss en fylligare bild av samhälle, ekonomi och levnadsbetingelser.

Utgrävningarna återupptogs för några år sedan och idag meddelades att arkeologerna där har hittat en husstruktur, en rund hydda med försänkt golv, som daterats till c. 8.500 f.Kr - en imponerande ålder. Att platsen visar uppenbara tecken på att ha varit ordentligt bosatt under långa perioder ger oss också en intressant inblick i hur några av de tidigaste människorna i det som nu är England bodde.

Det här är en otroligt häftig plats och bevarat organiskt material och konstruktioner är bland det viktigaste arkeologer kan hitta från denna tid i mänsklighetens historia som vi fortfarande vet så lite om. Kan förresten meddela att utgrävningarna i Motala, som visserligen rör lite yngre perioder (fast man vet aldrig, det finns intressanta lager som fortfarande inte åldersbestämts säkert) fortsätter att generera en hel del ben av både människor och djur, och även bearbetade träföremål och "tuggummi".

Tuggad harts, med tandavtrycken fortfarande synliga, hittad på Kanaljorden, Motala. (Foto: Ola Kronberg)

Men allt var inte bara hasselnötter och proteinjakt under mesolitikum - ens på Star Carr. Där hittades även 21 skalltak av hjort, med kvarvarande men stympade hornkronor kvar, och hål borrade i benet. De har troligen använts som huvudbonader, och det är tveksamt om det var i rent kamouflage-syfte. Mat och skådespel - det är vad människan har efterfrågat sedan tidernas begynnelse...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: