torsdag 5 augusti 2010

Mystiska saker i jorden mm

Arkeologer gräver och undersöker lite varstans i vårt avlånga land varenda sommar. Ibland hittar de det de söker, ibland hittar de nåt oväntat, ibland ingenting och ibland nåt de inte har en aning om vad det är. Då kan man ta nätet till hjälp. Arkeologer på UV som just nu gräver vid Åkroken i Nyköping har hittat en del saker i jorden som de inte riktigt vet vad de har använts till. T ex det här välbevarade träklotet i masurbjörk. Om ni har någon idé vad det är och vill kika in de andra föremålen så kan ni titta in på deras blogg och lämna tolkningsförslag.

?

Gilltuna är de nog ganska glada över regnet, för när jag sist såg SAU-gänget där i slutet av juni var den västmanländska leran på väg att bilda cement. Fast nu räcker det nog med blöta - den postglaciala leran har en hårfin gräns då den är optimal för arkeologer, sen slår den över till någon sorts kvicksands-lera som suger tag i stövlar och grävskopor och inte släpper taget. Det har i allafall kommit fram fina stenskodda hus och prydliga stensträngar som en gång i tiden troligen markerade gränserna för gårdstun.

Kulturmiljö Mälardalens undersökningar av den medeltida bosättningen vid hospitalet i Skänninge avslutats och fina bilder på det och urnegravarna från järnåldersgravfältet de också undersökte ligger ute på hemsidan. På Arkeologgruppen Örebros blogg berättar Leif Karlenby om deras pågående undersökningar vid Skrantåsen där det tidigare hittats hällkistor och det kan möjligen röra sig om senneolitiska lämningar i anslutning till dessa.

När arkeologiska utgrävningar uppmärksammas i media är de ofta ganska spektakulära. Men varje grävsäsong fylls också av ett stort antal mindre glamorösa undersökningar, som dock är minst lika viktiga - inte minst för att de ibland leder till att man planerar om en exploatering för att inte förstöra en fornlämning. Nils berättar om just en sådan undersökning vid Öjebyns kyrka (Gamla Piteå) där fjärrvärmeinstallation leder till att det måste grävas i den gamla kyrkogården med anor från medeltiden.

Hällristningsinventeringen längs den sydliga Östkusten fortsätter att ge resultat - i förra veckan hittades den första hällristningen i Misterhults socken, vilket gjorde Michael mycket glad. Om det finns tydligare bevis för hur viktigt det är att alltid återvända till landskapet med nya inventeringar och utredningar så vet inte jag vad det är. En ny och fördjupad bild av bronsåldern längs Östkusten har framträtt i ljuset av detta projekt, vilket bör få konsekvenser för alla som studerar denna tidsperiod.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: