tisdag 4 januari 2011

Ting & Tankar 2010 och Årets historiska bok

Har roat mig med att kolla igenom lite statistik för bloggen under 2010. Tyvärr har Blogger inte haft ett eget statistiskt verktyg förrän i maj i vår och den jag kört sen tidigare är inte så detaljerad. Under denna period kan jag i alla fall avläsa att det mest lästa inlägget var Skeppet som aldrig dör (290 st) vilket handlar om de senaste kontroverserna kring Ale stenar. Näst mest läst var ett inlägg som behandlade en annan kontroversiell fråga: Kulturarvsfrågan ägs inte av de främlingsfientliga (272 st). På tredje plats kom Socialisera mera? (209 st) som diskuterade hur vi använder sociala medier, beroende på om vi gör det i egenskap av individer eller företrädare för myndigheter/företag. Andra välbesökta inlägg var runan över Berta Stjernquist och Vetenskapsbloggskolan.

Folk har hittat hit mest tack vare Google, föga förvånande. Andra hjälpsamma platser har varit Facebook via NetworkedBlogs, portalen Toppblogg, Arkeologiforum, samt bloggarna Arkeologi i Kalmar och K-bloggen. Tack och bock. Antal unika besökare på bloggen per vecka (mig själv exkluderad) rör sig vanligen om mellan 600-800, med lite toppar och dalar beroende på hur aktiv jag är och vad jag bloggar om. Med 'unik' menas att en dators ip-nr endast räknas en gång per dygn. Per månad besöks bloggen vanligen mellan 2700-3700 ggr. Antal besök över lag på bloggen sedan maj månad är enligt Blogger 43979 st. Många går dock in och läser äldre inlägg som de snubblat över då de googlat ord, namn och termer.

Föga förvånande är majoriteten av besökarna från Sverige (30.704), men även från USA (3965) och Norge (2668). Jag har också fått besök från Tyskland, Finland, Storbritannien, Spanien, Brasilien och Ryssland. Längst ned på 10-i-topp listan hittar jag Danmark med endast 163 besök. Vad har jag gjort för att förtjäna detta!? Why don't you love me...?

Nu lämnar vi detta bakom oss och ser framåt. Kvantitet är inte detsamma som kvalitet, jag skulle med glädje offra besök mot fler kommentarer från mina besökare - även på äldre inlägg. Hursomhelst, den som är sugen på mer statistik kan kika in på Osteologiska Föreningens blogg som också stämmer av året som gick. De som istället vill vara med och påverka kan kika in på nättidningen Svensk Historia och hjälpa till att rösta fram årets historiska bok. Åtta värdiga nominerade slåss om er kärlek - varav en enda arkeologisk: Arkeologiska upptäckter i Sverige av Anna Lihammer. Lite ledsen är jag att Hans Furuhagens Bibeln och arkeologerna inte kvalade in, men det visar bara hur vital utgivningen ändå är.

Vilken tänker ni rösta på, och vilken borde ha nominerats?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Scribo sa...

Hej Åsa
Fler kommentarer önskar vi alla men jag tror att det är svårt på grund av de ämnen vi valt att blogga om. Om jag skriver om en byggnad i Uppsala eller om du skriver om osteologi, vilka skall ifrågasätta det vi presenterar? Jag läser din blogg för att lära mig och då är det svårt att skriva något annat än, oj vad spännande :) De som skulle kunna ifrågasätta eller föra en diskussion i ämnet, hänger de ens på nätet?

Detta tror jag är en anledning varför storbloggarna fungerar så bra. De skriver om saker som alla kan ha en åsikt om och därmed är det lätt för folk att kommentera och delta i samtalet. Jag har ofta funderat på hur jag själv skulle generera fler kommentarer men insett att jag är alldeles för nördig för att orka krysta till det. Nu skriver jag om det som jag tycker är kul för dagen, allt annat känns meningslöst.

tingotankar sa...

Det har du absolut rätt i, och jag har också medvetet valt att blogga om det jag är intresserad av och inte det jag nödvändigtvis tror drar mest läsare. Jag besöker själv 20-talet bloggar eller mer varenda vecka och kollar igenom inlägg, av samma anledning som du nämner, men skriver kommentarer på kanske 1 eller 2. Fast nu får jag dåligt samvete att jag inte skriver fler kommentarer på din blogg när jag läser den :)

Bloggen min kommer aldrig översköljas av kommentarer (och det kanske är tur) men jag har efter hand lärt mig att det är enklare att få sådana om jag inte bara låter frågeställningarna vara gömda mellan raderna utan skriver ut dom tydligt. Det får ofta igång läsarna lite bättre.