onsdag 4 maj 2011

Grävsäsong är arkeologibloggsäsong

Det går inte att förneka att arkeologbloggarna delvis lever enligt samma rytm som uppdragsarkeologin i allmänhet: från vinterdvala, till segt uppvaknande på våren, till sprittande överdåd om sommaren... Det är trevligt att se att allt fler drar igång grävbloggar också som en naturlig del av att sprida nyheter om allt från vattenfyllda schakt, till medeltida murbruk, till knepiga benknotor. Tänkte tipsa om ett par nykomlingar på fältet:

Gamla Uppsala - Mytiskt Centrum: Detta är en blogg som följer den forskningsgrävning som startade idag i Gamla Uppsala. Projektet leds av John Ljungkvist vid institutionen för arkeologi i Uppsala och Per Frölund och Hans Göthberg vid Upplandsmuseet. Tillsammans med Emma Sjöling och Ylva Bäckström från SAU och ett gäng engagerade arkeologistudenter ska de undersöka på och intill Kungsgårdsplatåerna bakom kyrkan.

Arkeologi i Jönköpings län: Länsmuseets arkeologer kommer informera om årets undersökningar på bloggen. Först ut är en järnåldersboplats i Ölmstad men de utlovar slott, georadar och fossila landskap framöver. Kul!

Är det någon annan som har tips på nystartade grävbloggar?

En sak till: Den 6-11 juni hålls ett Hackathon i fyra europeiska städer, inklusive Stockholm, där deltagarna får fritt spelrum att hitta på innovativa och kreativa sätt att använda sig av Europeanas massiva databas över museisamlingar. Svenska delen anordnas av Riksantikvarieämbetet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: