måndag 2 maj 2011

Svårt att hinna med allt

Konferensen i Kalmar förra veckan var trevlig, hektisk, intressant, intensiv och mycket, mycket solig (vilket vi inte hann uppskatta till fullo eftersom vi mest satt inomhus). Önskar jag hade haft ork att blogga mer under gång om sessionerna men jag tillbringade måndag och tisdag kväll med att förbereda föredrag resp session, på onsdagen var jag urvriden som en gammal disktrasa och på torsdag var det fest på slottet. Så nej. Fast jag twittrade ganska friskt i alla fall... .

På TAG:en var det i alla fall föredrag om allt möjligt: konstiga keramikkärl från stenåldern, kopparimport från Spanien under bronsålder, textilhantverk under järnåldern, 3D-teknik för kulturarv, spår av invandring i Sydskandinavien och Östeuropa, klimatförändringar under folkvandringstid, järnframställning i Östergötland, sensoriska museiutställningar mm, mm. Och så alla föredrag jag tyvärr missade för att flera sessioner låg parallellt.

Det där med att missa saker och ting är aldrig lätt att förlika sig med, även om jag vid det här laget vet att man ofta får en eller två chanser till att ta del av det. När jag var på TAG:en i Kalmar var Janne Apel i Uppsala och höll seminarium både på institutionen för arkeologi och på SAU som en del av det helt informella lilla stenåldersnätverk några av oss har dragit igång. Han pratade först om de första bosättningarna på Gotland - ett mycket intressant forskningsområde eftersom Östersjö-ön ger oss en unik möjlighet att studera pionjärbosättningar. Efter det berättade han om experiment i inlärning, härmning och reproduktion som han gjort med hjälp av sina studenter vid Högskolan på Gotland. Ett eftersatt område som samtidigt är absolut nödvändigt om vi ska kunna förstå och tolka mänskliga samhällen utifrån materiell kultur.


En annan sak jag kommer missa, men som jag verkligen skulle vilja åka på: Konferensen Things in Culture, Culture in Things som hålls i Tartu, Estland i oktober. Låter jättekul och en av de inbjudna huvudtalarna är Joanna Sofaer som gjort mycket intressant forskning på keramik och ben (min favoritkombination).
Deadline för abstract är den 1:a juni.  

Nästa års Nordic TAG anordnas av universitetet i Oulu och har redan en Facebook-sida. Trevligt att se att fler börjar använda sig av sociala medier för att sprida information.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Lars L sa...

Jag vet att berätta attt Åsa höll med säker hand en session om digitalt och socialt!

tingotankar sa...

Tack! Och jag kan meddela att Lars med säker hand drog igång sessionen och satte ribban högt!