måndag 13 augusti 2007

Europa - en naturhistoria

Den högkvalitativa BBC-producerade (vad annars) serien om Europa ur ett naturhistoriskt perspektiv har varit rolig och intressant att ta del av - roligast var nog det första avsnittet som handlade om kontinenternas rörelser som ständigt format och omformat denna lilla del av jordskorpan vi idag kallar Europa. Del 2 om istiden gjorde mig lite besviken. Detta är en så monumentalt häftig företeelse - som vi faktiskt fortfarande lever mitt i, vi är bara inne i en tillfällig värmeperiod - som bokstavligt talat format stora delar av dagens Europa. I grundskolan tråkade geografi/geologi-lektionerna ut mig till en sådan grad (morän!) att jag knappt kunde hålla ögonen öppna. En 10p-kurs i Sveriges kvartärgeologi i Uppsala omvände mig fullständigt. Kan inte se på norra Europa på samma sätt sen den, då det nu verkligen är inpräntat i huvudet att allt vi ser omkring oss är format, påverkat och skapat av is och vatten i kombination. Allt!

Jag tycker inte detta riktigt kom fram i programmet, den oerhörda makt och kraft som inlandsisen besatt, och de missade helt hur isens bindande av enorma vattenmassor skapade en helt ny landmassa, där man torrskodd kunde gå från Danmark till England, så att man än idag kan få upp stenyxor och redskap i borrningar på havsbotten. För ett engelskproducerat program fann jag detta märkligt.

Tredje programmet som gick igår (repris söndag kl 15.40) handlade om människans påverkan från första inflyttandet fram till modern tid. Lite halsbrytande fart, men jag tycker inte riktigt det ursäktar att man framställde (både i detta avsnitt och del 2) det som om homo sapiens dök upp först i och med skogarnas utbredning. De första människorna kom till Europa under den pre-boreala tiden, då tundran fortfarande var dominerande i stora delar, med mindre lövskogar i ett kallt klimat - och hon delade detta område inledningsvis med neandertalarna. I Nordtyskland och Danmark har vi spår av paleolitiska kulturer som levde av renjakt och dylikt. De maffiga ekblandskogarna kom först senare, och då var människan redan etablerad i Europa ända upp till Nordkap. Detta är varken kontroverisell eller ny kunskap, så en märklig miss för ett annars välunderbyggt program.

Jag skulle gärna se en bra programserie om Skandinaviens natruhistoria, från havsbotten bebodd av miljoner ortoceratiter, till isens avsmältning ur ett rent geologiskt perspektiv.
Fast eftersom SVT verkar tro att deras uppdrag är att konkurrera om mest menlösa underhållning med TV4, så tror jag knappast de kommer lägga pengar på detta. Fast nu när de brända sina chanser med Arn så kanske det finns mågra miljoner över...?

Bonuspoäng för att programmet visade kvinnor som aktiva fiskare iallafall, inte bara kringsläpande på bebisar.

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

LeoH sa...

Roligt att få kunniga kommentarer till program som jag med stort intresse följt.

Anonym sa...

Vet du var jag kan få tag på denna serie och visa för mina elever?

Anonym sa...

Vad herer den på orginal hos BBC?

Anonym sa...

Hittade en hemsida för den här på BBC

http://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/europe-nat-history.shtml

Här finns 2 avsnitt för nedladdning men det varkar som det inte finns någon som seedar

http://www.torrentz.com/search?q=EUROPE%3A+A+NATURAL+HISTORY+

Lars Jönsson sa...

Jag såg detta detta program (det andra avsnittet, om Istiden) 2009-03-10 och blev förfärad. Miljöpornografi! Vem hade gjort programmet? Nå, det lär jag inte få reda på. Men tack för kommentarerna till ditt inlägg, de hjälpte mig en aning...

tingotankar sa...

eko-porr - helt klart en underhållnnings-genre med enorm potential :D

Rauken sa...

Hittade information om att denna serie även kallats Wild Europe. Hittade en torrent på tpb som verkar funka. http://thepiratebay.org/torrent/4418801/BBC_Wild_Europe_DVDrip_%5Bdocumentary%5D