måndag 27 augusti 2007

Medeltidssöndag

Nej, det bidde ingen arkeologi (strikt talat) på söndagen. Valde den lite mer barnanpassade riddar-turneringen i Uppsala istället, som gick av stapeln nedanför slottet. En lagom stor och trevlig tillställning, även om 3-åringen blev lite oroad av stora galopperande hästar (fast hans riddartröja fick vi inte av honom förrän det var dags för nattning). Jag saknade jonglörer och gycklare på plats som kunde gjort det till en bättre upplevelse för barnen. Förutom en häst på hjul där barnen kunde prova lans fanns inte mycket övrigt för dem att se och göra. Turneringen i sig var kul och showig, men 5- resp 3-åringar kan inte sitta still och kolla på sånt i evigheter. Stånden var en eklektisk variation av modern keramik, jongleringsbollar, vikingasmycken och svindyra "medelstidskläder".

Efter inhandling av diverse vapen till barnen, såsom träsvärd och en lite pilbåge med ett par trubbig pilar med koger, så knallade vi vidare till slottet och Botaniska istället. På eftermiddagen gick de ut i skogen bakom huset och övade bågskytte med glad fader som rotade fram sin egen uppsättning båge och pilar ut garderoben.

Ur en mammas synvinkel var det positivt att så många av riddarna var tjejer - för en liten flicka som precis börjar upptäcka riddare och medeltid ger det en bra start på intresset. För fundamentalister som påpekar att kvinnor inte kunde bli riddare, vill jag bara påpeka att det kunde heller inte ofrälse. Och i slutändan handlar det om att hålla uppe intresset för en intressant historisk period, och framförallt dess ridsporter och färdigheter.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: