tisdag 28 augusti 2007

Humanisten och Datorkillen

Okej. Jag vet att akademiker i allmänhet och humanister i synnerhet inte alltid är de mest kompetenta på datorområdet. Jag vet också att de stackars individer som är ansvariga för supporten av 5000 datorer inom Humanistiska Fakulteten och som dagligen måste handha allt från hysteriska studenter till kollriga forskare kan förlora sin tilltro till mänskligheten...
Men allvarligt talat!!!!
Vänligen döm mig inte på förhand, det finns faktiskt humanister som är fullt kapabla att sätta på en dator, fixa en utskrift, t o m (jo det är sant!) uppdatera Acrobat Reader på helt egen hand!

I fredags inträffade följande:
Först strulade internet lite av och från för hela nätverket - efter en omstart av huvudservern verkade det ha fixat sig. Vid 14-tiden hängde sig internet igen, så pass att jag måste göra en omstart, men denna gång lyckades den inte koppla upp sig mot server - vilket innebar att att jag inte kom åt några arbetsdokument. Efter en snabbkoll med mina närmsta grannar som inte hade några problem gjorde jag följande
1. Två till omstart utan förändring
2. Stängde av datorn och lät den vila i tre minuter innan jag startade upp den
3. Kollade och dubbelkollade att nätverkskabeln satt i ordentligt i både dator och urtag
4. Ringde supporten - beskrev ingående vad jag gjort.

Supportkillen kände inte till några fler som hade problem just då, han bad mig logga ut så skulle han omstarta från sin position. Sagt och gjort. Satt och väntade i 10 minuter innan jag försökte igen - utan framgång.
Ringde upp igen, han hade inte fått kontakt med min dator. Vi kom fram till att min utloggningkanske inte hunnit avklaras innan hans försök - jag loggade ut med honom på telefon.

Följande dialog inträffar:
Jag: Okej, nu är jag helt utloggad
Han: Okej, jag försöker
paus
Han: Jag får ingen kontakt - är du säker på att du är utloggad?
Jag: (ser bilden "du är utloggad") Ja
Han: Och datorn är inte avstängd?
Jag: Nej
Han: Är du säker?

Som sagt, jag förstår om datorsnubbarna tror att alla akademiker är hopplösa - men att tro att jag är så fullständigt inkompetent att jag inte vet när min dator är PÅ!!!!!

Epilog: Efter besök på mitt rum, dubbelkoll av alla sladdar och efter det att jag upptäcker att två kollegor i helt andra rum saknar kontakt med servern (och har väntat i tysthet på resultat), så tar han itu med hårdvaran. Visar sig vara en trasig switch. Problem avklarat.

Är du säker?

Hmm, kanske surrandet kommer från en liten kattunge som fastnat i burken och kanske skärmen har en egen bild den visar när datorn är avstängd bara för att förvilla motståndaren...

Vad vet jag, jag är ju bara humanist.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Utifrån vad jag förstått från andra som jobbar med support så är såna frågor ("är du säker på att du är utloggad/inloggad") tyvärr fullt befogade i vissa fall. :)

kai sa...

suck Ja.

Jag förstår att det smärtar Åsa, men support är som Christie-deckare: Alla är misstänkta och alla ljuger :-/

tingotankar sa...

Jojojo, jag vet! Jag har suttit på personalmöten där anställda i, ska vi säga, senior befattning på allvar påpekat att man inte ska öppna attachment i mejl från okänd avsändare...Verkligen?

Men jag börjar bli seriöst trött på att support-typerna inte ens verkar lyssna på vad man säger - de går på automatik.

Jag accepterar att han kollar att jag inte stängt av datorn, men att fråga "är du säker"!!! - jag struntar i de 0,8% av fallen sådant inträffar - det är rent förolämpande. Tyvärr fungerar datorunderhåll inom universitetet enligt logiken minsta gemensamma nämnare: vilket innebär att eftersom det finns ett halvt dussin inkompetenta datoranvändare så tvingas vi andra bli helt bakbundna.

Det borde åtminstone skapas olika grader av användare som man kan få kvalificera sig för så att suppoerten kan checka nästa gång man rínger.
"Nivå 2b: individen i fråga är kapabel att avgöra när datorn är på/av" - det skulle spara mycket tid och adrenalin...

Martin sa...

Men Åsa, du är ju tjej. Vet du inte att man måste ha joystick för att läsa på datan?

tingotankar sa...

Lille Martin - killarna använder joysticken - tjejerna använder musen... ;-D

Om det har varit sura miner hemma så kan dero på detta grava missförstånd från din sida
:D

kai sa...

LOL Zing, pwned! :-D

Anonym sa...

Martin: Touché!!