måndag 19 januari 2009

Genetisk drift på Island

En intressant studie av mikokondrie-DNA hos 68 skelett från sen vikingatid på Island har publicerats online i PLoS Genetics. Tidigare genetiska studier på den sent befolkade lilla ön har ju visat att de första bosättarna var lite mer varierade än man förstått från historiska källor. En stor andel av kvinnorna kom snarare från Skottland och Irland. I vilken mån det rör sig om 1:a generationen fruar, eller om nordmännen ifråga redan från början hade en mer varierade släkthistoria, är jag inte påläst om (både och kanske?). Genetiska markörer från en hel del andra populationer finns naturligtvis också.

Ett av de intressantaste resultaten med den senaste studien är att dessa 1000 år gamla skelett faktiskt har mer genetiskt överens med nutida populationer på Irland och i Skottland och Skandinavien, än de har med den moderna isländska befolkningen. Vi talar små skillnader här, men markanta ur en genetikers synvinkel. Detta beror enligt forskarna på "genetisk drift", dvs att i varje generation sker ett visst slumpmässigt urval av vissa gener. En del får fler barn, en del får barn av bara ena könet, en del får barn som inte överlever, en del får inga barn, en del familjer dör i drivor i pesten... Eftersom många genetiker utgår från dagens europeiska befolkning när de jämför med förhistoriska skelett, så är det extremt viktigt att ta med genetisk drift i beräkningen när man uttalar sig om hur "lika" resp. "olika" de är. Europa i allmänhet har ju en mycket längre och vansinnigt mer komplex förhistoria än lilla Island, så att så mycket kan ske under bara 1000 år är en viktig insikt. Även om ön naturligtvis är lite av ett specialfall.

Aardvarchaeology berättar idag om en obscent stor guldmyntsskatt man nyss hittat i England. 824 keltiska guldmynt nedlagda runt år 15 e.Kr.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

? Är det konstigt att de isländska vikingarna rövade kvinnor från Skottland och Irland i samband med räder och plundringar? Du verkar ju vara förvånad... Att sedan dessa kvinnors gener blivit utkonkurrerade över tiden är en annan sak. Dina spekulationer är inte så begåvade, men det gäller även fler av dina inlägg.

tingotankar sa...

Hej Anonym! Eller är det möjligen Troll? ;)
Inte för att jag tror att du förväntar dig ett seriöst svar, men nej, jag är inte det minsta förvånad Däremot har islänningarna länge lutat sig mot knapphändiga historiska källor och sägner för att måla upp en bild av sitt samhälle som extremt genetiskt homogent. Den bilden är lite problematiserad nu trevligt nog.

Rövade och rövade förresten - jag tror nog åtskilliga giftemål var framförhandlade mellan familjerna.

Ha nu en riktigt trevlig dag och må solen lysa din vandring genom livet <3