onsdag 21 januari 2009

Vita Huset bloggar från dag 0

Eftersom jag satt på jobbet när det var dags för Obama att ta eden som president kunde jag inte låta bli att kika in live-sändningar därifrån via datorn. Gick bra ungefär tills det var dags för talet då den totala överladdningen av intresserade orsakade en hel del hack och hopp i sändningen. Häftigt iallafall, att få ta del av det i realtid. Vi får se hur pass han och hans regering klarar av att fixa upp landet från de 8 år av mentalt, ideologiskt och intellektuellt mörker det försmäktat i.

Trevligt också att de verkar seriöst intresserade av att stödja både högre utbildning, forskning och den nya informationstekniken. Obama blev president vid 12-slaget Washington-tid, vare sig han tog eden eller ej, och en minut efter detta var administrationens nya hemsida uppe och igång. Inklusive den officiella bloggen (som visserligen är stängd för kommentarer tills vidare). Den underhålls av Macon Phillips, White House director of new media, som bland annat skrev det första inlägget. En sak som Phillips utlovar är att alla lagförslag, som inte är krisrelaterade och tidspressade, ska läggas ut på hemsidan i fem dagar och vara öppna för kommentarer från allmänheten, som sedan ska gås över av de ansvariga.

Med tanke på de inte sällan bedrövliga insatserna från våra egna folkvalda i frågor som rör informationsteknik under det senaste året, skulle jag verkligen önska att Sveriges Riksdag börjar surfa in på sidan under 2009. Kanske kan de lära sig en del om hur man kan knyta an till medborgarna och öka kommunikationen oss emellan - åt båda hållen. Vad sägs om en pressansvarig för "Ny media" på Rosenbad?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Martin sa...

"MEDIA" ÄR PLURALIS! RAAAAH!

tingotankar sa...

Mina damer och herrar: *trumvirvel* Fornännens redaktör!! *klashboombang*
:D :D

Kom igen, vem vill se honom gå fem ronder mot Fredrik Lindström? Vi måste starta Facebook-upprop.
:D

Martin sa...

Jag äter Fredrik Lindströmar till frukost, samtidigt som jag konverterar långa artiklar på danska till GENOMGÅENDE KONJUNKTIV.

Anonym sa...

Vem som skulle äta vem till frukost kan man ha sina funderingar om. Men eftersom vi hamnat i en diskussion om ordet media kan jag rekommendera följande länk för den som verkligen vill grotta ner sig i ämnet.

www.textfixarna.se/include/arbete/media_medier.pdf

Anonym sa...

Lite synd att man inte kan kommentera hans blogg bara, men man kanske kan ha en viss förståelse för det. :-)

Intressant är också att allt tredjepartsmaterial på hela whitehouse.gov publiceras under Creative Commons Attribution 3.0 License om inget annat anges.

Material som producerats internt tillhör enligt lag Public Domain.

Jag har själv varit med och formulerat en motion för någa år sedan om något liknande Freedom of Information ACT i Sverige (2004/05:Fi261) som behandlades i Riksdagen man tyvärr inte bifölls.

Jag skulle även vilja se att alla resultat av forskning och utveckling som helt eller delvis finansierats med skattepengar automatiskt skulle tillhöra Public Domain, detta skulle föra forskningen framåt ordentligt!

tingotankar sa...

Kenneth: håller absolut med att universitetens forskning ska vara OA och Public Domain - oavsett var det publiceras. Eftersom antalet referenser till en artikel (och därmed dess tidskrift) är den bästa reklam man kan få - gratis dessutom - är denna besatthet med att hålla allt tryckt bakom lås och bom rent idiotisk.

Alla forskare vill ju göra sina alster tillgängliga, bara ett litet antal publicister med kortsiktiga vinstintressen vill lägga krokben för informationsspridningen. Vi får fortsätta kämpa för Open Access i forskningen.