lördag 14 februari 2009

Piratskepp på stormigt hav

Ett ganska genomgående svenskt drag är att å ena sidan vilja synas och uppmärksammas, å andra sidan bli kallsvettig av att vara mitt i en konflikt eller kontrovers. Så det är med delade känslor media och myndigheter kan notera att nästa veckas rättegång mot Pirate Bay kommer bli en av de internationellt sett mest uppmärksammade juridiska processerna under 2009. Jag tror att en stor del av allmänheten i Sverige faktiskt inte riktigt förstår hur stort detta är, och hur intensivt den kommer följas inte bara av stora företag och politiska organisationer, utan än mer av nätaktivister och bloggare runtom jordklotet. På förstasidan av nättidningen Wired idag kan man se en stor Pirate Bay-logga och läsa en längre artikel inför måndagen. Längst ned finns länkar till alla andra artiklar Wired skrivit om PB - inklusive omksrivande av den numera ökända konflikten med Janne Josefsson och SVT Debatt. Vanity Fair skrev om PB och den annalkande stormen redan 2007. VF skriver annars om filmstjärnor, mäktiga politiker, multimiljardärer och superkändisar.

En sak som kommer vara annorlunda mot vad de flesta är vana vid i svenska rättegångsfall är att denna kommer hårdbevakas live av långt fler än representanter från media - fast de senare kommer vara nästan lika aktiva som gällde det en ovanligt dramatisk mordrättegång. Både livebloggning och twitter kommer hålla igång informationsflödet kontinuerligt, både till svenska och utländska läsare. Det ska bli intressant att se hur detta kommer påverka inte bara den här rättegången, utan även framtida processer. Tonläget är redan uppskruvat rejält - och inte bara hos de som stöttar PB. Katstrof om de fälls, katastrof om de frias. Eller redan helt meningslöst... Tycker nästan synd om domarna i lilla tingsrätten - är de verkligen förberedda på den här typen av högoktanig juridisk kontrovers på global nivå...?

En liten sammanfattning från DN om vad som lett fram till rättegången. Jag kan rekommendera de som är intresserade att hålla ett öga på bloggen Opassande för pirat-perspektivet, Anders Mildner kommer säkerligen skriva intressanta betraktelser ur journalistisk synvinkel, Mina Moderata Karameller har ofta nyanserade synpunkter från högersidan. Micke har alltid insatta inlägg om upphovsrätt och Open Access.
Håll ett öga på bloggportalen Knuff framöver för att hitta bloggosfärens inlägg och debatter om rättegången och medias rapportering av densamma.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rättegången kommer att bli intressant att följa. Särskilt när det finns experter som menar att TPB hotar svensk export, men som Rickard Falkvinge (pp) avfärdar.

Leo sa...

Rättegången kommer att bli mycket intressant att följa; kanske är det en av de viktigaste rättegångarna i Sverige i mannaminne.

Det kommer handlar om integritet, rättssäkerhet och förtroendet för det svenska rättsväsendet.

Det här får man bara inte missa.

Anonym sa...

Ska bli riktigt spännande att följa detta.

Konsekvenserna om dom fälls för medhjälp är oöverskådliga. Då har vi många kandidater till nästa rättegång. T.ex. Google, Eniro, Alla internet operatörer, posten etc etc