lördag 21 februari 2009

Världens bästa föreläsningar online

Har du tråkigt? Är du trött på ännu en repris av dåliga amerikanska komedier, eller kändisdokusåpor på TV'n? Har du sett alla Mythbusters tre gånger om? Vad sägs om att kolla in en föreläsning på Yale, Harvard, Berkeley eller MIT istället? Helt gratis. Via min favoritskribent på Slate, Farhaad Manjoo, blir jag uppmärksammad på den fantastiska video-siten Academic Earth. Här har ett gäng engagerade personer samlat in videofilmade föreläsningar av professorer och lektorer på några av USAs mest prestigfyllda universitet. Man kan söka på ämne, universitet, favorit-lärare eller kolla in topplistor organiserade både efter enskilda föreläsningar och än bättre - sammanställda i kurser.

Vad händer i Silicon Valley nu, hur definierar man en person, vad är värt att veta om människans anatomi, hur har amerikansk litteratur utvecklats i efterkrigstiden, vad pratade Freud om egentligen, datorutvecklingens historia, hur beräknar man en elliptisk bana? I nuläget är det en klar övervikt på ekonomi och naturvetenskap i utbudet, men det finns en del historia, litteratur och religion att leta fram också. Som tittare kan man hjälpa till att ranka olika föreläsningar och skapa egna spellistor (Absolute Nerd 3).

Kvalitén på inspelningarna är ganska imponerande faktiskt. Det som projiceras i form av bilder kan inte visas oftast tyvärr, för där kommer upphovsrätten in i leken. Men den anglo-saxiska traditionen att faktiskt utbilda akademiker till att bli bra talare kommer till sin rätt här. Och så har man ju redan sållat bort Professor Mummel som står med ryggen mot åhörarna och plitar ned minimal text på svarta tavlan...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska se vad som finns på den siten, låter intressant!

Det finns en del riktigt bra saker i iTunes University också; jag vet inte hur mycket som finns i svenska iTunes men den amerikanska är rikligt försett, och eftersom det 1. är gratis, och 2. funkar fint på min iPod, så laddar jag ner en hel del därifrån.

Länk (hoppas den fungerar): http://deimos3.apple.com/indigo/main/main.xml

Claes sa...

Tack för tipset! Nu ska jag avnjuta lite psykologiföreläsningar. Det verkar riktigt grymt!

// Claes

Anonym sa...

En fanatastisk site är också Ted talks, där några av världens mest inspirerande forskare och talare samlas. Till dags dato finns här mer än 700 föreläsningar av personer som Jared Diamond, Richard Dawkins, Bob Ballard, Freeman Dyson m fl, m fl, m fl

Rekommenderas!

tingotankar sa...

Låter häftigt. Tack för tipset!