söndag 20 september 2009

Netbook eller Smartphone?

En av de härligaste konsekvenserna av att doktorera är att en herrans massa vänner vänder ut och in på sina närapå tomma fickor för att skramla ihop till en rejäl present. I detta fall undvek de att göra själva inköpet och överlämnade stålarna eftersom det jag länge önskat mig hett och innerligt är en bättre mobiltelefon och så känsligt personliga inköp är det bäst att överlämna till mottagaren i de flesta fall. Halva glädjen kommer ju av att surfa runt på nätet och jämföra specifikationer, vilket jag gjort i ett lyckorus större delen av gårdagen (efter det att jag nästan återhämtat mig från festen). Jag har mycket länge nu knallat runt med en liten Nokia som är så gammal att jag inte ens minns vad den kallas (typ: kan inte ens ta emot mms). Den har haft den otrevliga förmågan att vara extremt stryktålig och tillförlitlig, så jag har inte haft en enda ursäkt att byta ut den med tanke på vår finansiella situation. Men visst har det irriterat mig att inte kunna kolla mejl eller sköta kalender på den och nu med den nya tjänsten och en hel del pendling är det lite mer acceptabelt att vräka ut en stor summa pengar på något mer avancerat - men vad?

Efter att ha jämfört en hel del telefoner med bluetooth, GPS och diverse datorliknande funktioner (under 5000:-) så började en sak utkristallisera sig. Jag tror det får bli en android-telefon. De flesta körs ju på Windows mobile och det är bra på flera sätt, kompatibelt med hemdatorn etc. Jag må gilla Open Source men jag är inte en fanatiker och föredrar det praktiska framför det ideologiska. Android är ett OS utvecklat av Google som utmanare till Windows och det är Open Source och fritt fram för tillverkare att utveckla och införliva med sina produkter (till skillnad från Apple som kontrollerar både mjukvara och hårdvara). Det har varit lite trögt i startgroparna för Android-telefonerna men 2009 verkar vara året då det övergår till mer etablerad applikation. Speciellt HTC har satsat hårt på modeller och jag blev mer och mer intresserad av deras modell Tattoo som släpps formellt nu i oktober, och som redan genererat en hel del lovord

Ett möjligt plus med Android är att förutom att jag sköter oerhört mycket redan nu via nätet och google-program som gmail, kalender, blogg osv så där finns kompatibilitetsförmåner. En annan sak jag upptäckte när jag surfade runt var den intressanta bakgrunden till utvecklingen av de numera hysteriskt populära Netbooks - små slimmade lätta datorer som främst används till att surfa och skriva dokument, men som inte kan användas för något mer minnsekrävande. Jag måste erkänna att jag varit sugen på dem med, som arbetsredskap på bibliotek, tåg, caféer etc. Men jag har en lätt och fungerande Toshiba Portegé så det har inte varit lika pressande som en bättre telefon. Men samtidigt, om jag kan sköta massor av det nätanknytna på en liten dator med bra batteritid som dessutom låter mig skriva dokument, är det verkligen värt att skaffa en superdyr mobiltelefon som visserligen är liten och behändig men som jag inte kan arbeta med textbehandling på? Är det bättre att skaffa en något bättre men ganska billig mobil för samtalsaspekten, och en Netbook för det övriga? Jag tar gärna emot råd och tips från folk med lite erfarenhet av endera eller bådadera.

Till saken hör att om något år så kommer Smartbooks lanseras på bred front - ännu mer slimmade små datorer som egentligen är nätuppkopplade skärmar och tangentbord och utan kapacitet att köra mer än nätbaserade program. Snabba att koppla upp sig, förmåga att fortsätta vara uppkopplade och ladda ned saker t.o.m. när de är i viloläge, tänkta att arbeta mot "molnet" snarare än något man har sparat på datorn. Ironiskt nog nästan en återgång till de första datorerna som inte kunde spara något på annat än disketter...

Notera detta: Smartbooks som uppvisats på mässor körs i de flesta fall på Android...

Så är det värt att strunta i Netbooks i väntan på Smartbooks? Är det ändå bättre med Netbooks än med en svindyr telefon? Råd mottages med glädje.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 kommentarer:

Lofta 148:1 - en skeppssättning från yngre bronsålder. Seminarieutgrävning 2009 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lofta 148:1 - en skeppssättning från yngre bronsålder. Seminarieutgrävning 2009 sa...

Hej Åsa och Grattis!

Hoppas det var en bra dag med glam och vlam!

Joakim

Micke sa...

Grattis Åsa, du är väl värd presenten!

Jag har en netbook som jag nästan aldrig använder, den vanliga bärbara är ju i princip lika lätt att släpa omkring på och har mycket bättre egenskaper för arbete.

Min nästa telefon kommer helt klart att bli en Nokia N900 dock. Den kör det Debianbaserade operativsystemet Maemo (linux alltså) vilket innebär att den väl i princip kommer kunna köra alla program som finns för ARM-processorer i Debian (vilket ju är många), de har även specialanpassat KOffice för Nokia N900 så man ska kunna göra ett riktigt officepaket på den om man vill. Android verkar betydligt mera strypt a la Apple och iPhone än vad maemo verkar vara.

Här är en länk och här är nyheten om KOffice

/Micke

Martin sa...

Jag har både smartphone och netbook. Smartphonen är perfekt att ha i fickan, netbooken fungerar som familjens standarddator med stor bildskärm och stort tangentbord. När någon av oss reser kopplar vi ur kringutrustningen och tar med netbooken, mycket smidigt.

Om jag vore tvungen att välja mellan smartphone och netbook skulle jag dock ta den förra eftersom den ryms i fickan.

Johan C sa...

Jag har en netbook (med Ubuntu såklart) samt en androidlur (HTC Hero) och är mycket nöjda med båda. Telefonen använder jag mest för att surfa/läsa, lyssna på musik (händer t o m att jag ringer med den) men inte skriva, i alla fall inte längre texter men funkar utmärkt för statusuppdateringar o dyl.

Netbooken väger ca 1 kg och är mycket bekväm att släpa med sig på konferenser och föredrag eller använda hemma i soffan och går mycket bättre att skriva med (såklart).

Det hela beror ju på vad du tänker använda den till. Jag använder båda flitigt men till lite olika saker.

/Johan

tingotankar sa...

Micke snälla, kom inte med fler alternativ. Syntax error liksom. En sak jag glömde ta upp som en bidragande anledning till att jag nog tänkter ta en android-mobil är att Spotify slutit ett avtal med dom och jag älskar Spotify. Möjligheten att kunna använda mig av spellistorna medan jag är i rörelse är en stark lockelse. Penga-aspekten är dock en sak att reflektera över. Tjänsten kommer kosta pengar i sig och jag har inte riktigt fått klart för mig hur pass mycket själva uppkopplingen i sig kommer kosta. Om det bränns en hundralapp varenda gång jag sätter igån att lyssna på musik via 3G så får det vara.

tingotankar sa...

Johan - har du en HTC Hero din lyckos!? Den har jag dreglat över, ser extremt snygg ut. Tattoo blir ju lite budget-varianten av Hero, men verkar utlova en hel del gottis ävenså.

Johan C sa...

Spotify är klockrent. Har du trådlöst nätverk hemma kan du synka det du vill lyssna på och sedan lyssna utan uppkoppling när du är ute.:-) Är mycket nöjd med Hero.

Johan C sa...

Swedroid gjorde en analys av dataförbrukningen med Spotify och landade på 90-100 MB för en timmes lyssning. Det gäller att ha ett frisurfpaket (brukar finnas från 1 GB upp till helt fritt) om du ska streama mycket. Men synkar man behöver man inte använda 3G-kvoten alls. Skicka ett mail om du har fler frågor vettja.

Anonym sa...

Jag har en HTC touch pro 2 sedan i somras. Grymt bäst. Jämförde alla noga märken noga innan jag valde men htc är faktiskt bäst. min förra var ju en qtek (=htc) o den var också väldigt bra.
/anna g

Ante sa...

Oh jag är i precis samma situation, vad skall man köpa har en qtek 1010 fungerar bra.
För mig är kalendern nr 1.
Skulle vilja har månadsvy och dagsschemat på samma uppslag.
Iphone
N97

Sedan skulle det vara bra med radio
N97

Nokia n900 har ÅÄÖ och mycke minne.

Vill även kunna lägga in dokument till föredrag som jag har regelbundet.

Följer ditt val med spänning...

tingotankar sa...

@Ante - jag valde en htc tattoo till slut. Insåg att allround telefon var viktigare och mer praktiskt i nuläget, även om jag drömmer om att kunna skaffa en netbook också inom snar framtid.

Jag gillar mitt val, fast jag har ju inte så mycket att jämföra med. Fast kalendern är ganska basic så jag tror inte den passar dig. Har inte lyckats synka med ActiveExchange ännu, men det beror nog på administratörsstrul på jobbet.

3G fungerar jättebra i alla fall, och när jag väl insåg att jag behövde stänga av bluetooth och wifi förutom när de specifikt behövs så räckte batteriet ganska bra också.

Ante sa...

Tack för det,nu har skruvarna lossnat från qtek lite sorg i hjärtat den har fungerat perfekt sedan 2003

Allt gott Ante