onsdag 16 september 2009

Sånt som riktiga arkeologer håller på med...

Jag har under de senaste veckorna blivit terroriserad av min bekantskapskrets. Det är sorgligt men sant. Medan jag harvat runt mellan kontoret och plocka upp barn från dagis/fritids så har jag blivit utsatt för mejl, sms och blogginlägg från folk som berättar om sina hysteriskt roliga och intressanta utgrävningar och inventeringar. Roger Wikell har hållt mig och Martin underrättade om hans och Mattias Petterssons inventeringar och utgrävningar i de östligaste delarna av Sörmland där de hittat sena gropkeramiska skärgårdslokaler (ca 4500 år gamla). Elin Fornander har lockat med arkeologiska institutionens inledande undersökningar på Korsnäs-lokalen som ligger lite längre västerut och representerar en 500 år äldre gropkeramisk fas. En extremkul lokal som har bevarade obrända ben vilket är närmast unikt för Mellansvensk stenålder. Den har undersökts tidigare men nu ska seminarieutgrävningar dras igång till nästa sommar. 

Sen börjar sms:en välla in från Roger som hoppat vidare till att hitta mängder med häftiga hällristningar vid Tjust tillsammans med Jocke Goldhahn. Jocke har dragit igång en seminariegrävning för Kalmar-studenterna i området norr om Gamleby som innehåller ett flertal lämningar från yngre bronsålderm. De har dessutom satt igång sin egen grävblogg Lofta 148 där bilder läggs ut under gång. 

Det kan vara lite svårt att se ristningarna på bilderna som tagits i dagsljus då de ännu inte är imålade, men på bland annat den här bilden kan man se ett par, tre riktigt snygga skepp på nedre högra delen som "seglar" mot horisonten - eller Kartago. Lite smådelar av andra ristningar samt skålgropar syns också. (Foto: Joakim Goldhahn)

Jag försöker uppbåda mina bästa sidor och glädjas åt alla dessa grävupplevelser folk har till höger och vänster, men det börjar bli lite svårt när t.o.m. sambon nu är ute i Motala och gräver superhäftiga mesolitiska lokaler i våtmarksmiljö, med bevarade organiska lämningar. Utgrävningarna har bara precis hunnit rulla igång och kommer fortsätta till slutet av oktober.

Jag tror det är dags att göra mig oanträffbar så jag slipper mer terror...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Kenneth Ekdahl sa...

Det verkar som om det är dags för dig att skaffa fedora och piska. Den sistnämnda kan behövas för att freda sig från dagisbarn och andra farliga djur. ;-)

Skall man fotografera en sådan sten i annat än optimalt släpljus skulle jag föraslå att man provar att sätta upp en billig slavblixt precis utanför bildkanten, ev med en liten pappbit eller liknande för att vara säker på att inte få in ljuset direkt i objektivet. Är det starkt solljus kanske inte kamerans inbyggda blixt räcker för att utlösa slavblixten, men ganska ofta fungerar det.

Det borde vara ett billigt och enkelt sätt att förbättra sådana bilder radikalt.

Leif sa...

Visst sker det en hel del spännande grävningar just nu. Här på västfronten så tycker jag fortfarande att den överplöjda hålväg som jag nu varit och snittat vid två tillfällen på två helt olika platser är en riktig höjdare:
http://arkeologivast.blogspot.com/2009/04/halvag.html
http://arkeologivast.blogspot.com/2009/09/halvag-igen.html

Och självklart skriver jag detta enkom för att strö salt i öppna sår...

tingotankar sa...

Leif - du är en ondskefull och illvillilg person. Sluta omedelbart att spä på min längtan efter en skärslev.

Anonym sa...

Jag vet inte om det är någon tröst egentligen - men här i Skåne händer i princip ingenting i väntan på att Länsrättens dom i tre överklaganden.

Håkan

Pierre sa...

Kan glädja dig med att inte heller jag har brukat en skärslev för dess rättta syfte på låååång tid. Så du är inte helt ensam. I och för sig kunde jag konstatera en "ny" stenåldersboplats på en åker härrom veckan, gissningsvis neoloitisk...

Jerrark sa...

Hej Åsa!
Tänkte ta och terrorisera dig med en artikel om en tysk studie där man jämfört DNA från jordbrukande befolkningar och från jägar-samlarfolk här i Europea. Man har även jämfört med nutida befolkningar:

Europe's First Farmers Were Immigrants: Replaced Their Stone Age Hunter-gatherer Forerunners
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090903163902.htm

Journal reference:
Bramanti, B., Thomas, M.G., Haak, W., Unterlaender, M., Jores, P., Tambets, K., Antanaitis-Jacobs, I., Haidle, M.N., Jankauskas, R., Kind, C.-J. , Lueth, F., Terberger, T., Hiller, J., Matsumura, S., Forster, P., Burger J. Genetic discontinuity between local hunter-gatherers and Central Europe%u2019s first farmers. Science, 2009; DOI: 10.1126/science.1176869

tingotankar sa...

Tack för tipset Jerrark. Jag har den faktiskt utskriven och hade tänkt blogga lite om mina tankar kring studien i förra veckan men kunde inte riktigt samla mig. Ska göra ett nytt försök nästa veckan. Den är intressant, men jag har några invändningar mot slutsatserna.